Am avut ceva aniversari in familie la care a fost musai sa fac tort...hi hi...Unul dintre ele este acesta, pe care n-am apucat sa-l pozez decat acasa in cateva cadre. Sectiunea... fuse si se duse... n-au vrut sa lase nimic pentru shooting. :)) Cica sa fac altul. :))



Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore.

6 albusuri
250 g zahar
esenta de vanilie

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.

Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.


Pentru blat:

6 oua
6 linguri zahar
4 linguri ulei
6 linguri faina
2 linguri cacao neagra
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.


Pentru crema 1:

200 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac

Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))

Pentru crema 2:

125 g unt
125 ml smantana pentru frisca
100 g zahar
10 g cafea solubila praf (ness)

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.

Pentru glazura:

200 g ciocolata amaruie
100 ml smantana pentru frisca

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.

Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.

Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.


Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.