Nu stiu de la ce anume vine aceasta denumire.Probabil de la faptul ca se rupe cu mana cand se mananca.
Painea maimutei nu este nimic altceva decat teanc mare de bile de aluat care au fost tavalite in unt şi zahar inainte de coacere. :)
Pentru aluat avem nevoie de:
1/4 cana de apa calda
3/4 ceasca de lapte cald
2 lingurite si 1/2 drojdie uscată
3 cani faina
1 lingurita de sare
esenta de vanilie
3 linguri de zahăr
1 ou
2 linguri de unt topit
Toate ingredientele le-am pus in cuva masinii de paine la programul de framantare+dospire.
200 g zahar brun
1 lingura si 1/2 scorţişoară
1/2 pahar unt topit
Zaharul il amestecam cu scortisoara.
Ungem un vas termorezistent cu unt apoi presaram cu zahar aromat cu scortisoara.
Din aluatul crescut formam bile mici,in podul palmelor.Fiecare mingiuta de aluat o dam prin unt topit apoi o tavalim prin zaharul aromat.Mingiutele bine filmate cu zahar,le asezam in vasul termorezistent,
apoi acoperim vasul cu folie alimentara si lasam sa creasca aluatul pana isi dubleaza volumul.
Se da la cuptor pentru 30-35 de minute,la foc mediu,pana se rumeneste. Cand apasati usor cu degetul revine la forma initiala.
Se lasa in tava sa se racoreasca,apoi se rastoarna pe platou.
Se serveste calda.
Sursa