Tavalite

joi, 29 ianuarie 2009






Pentru blat avem nevoie de:

50 g unt sau margarina
2 oua
200 g zahar
300 g faina
2 linguri miere
200 ml lapte
1 lingura bicarbonat

Se amesteca bine intr-un castron zaharul, ouale, mierea si untul/margarina, pana obtinem un amestec spumos. Se adauga faina, cate putin si cate putin lapte in care s-a dizolvat bicarbonatul, amestecand mereu. Obtinem un aluat moale, ca o smantana groasa.

Aluatul se toarna într-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 170 grade primele 15 minute, apoi se coboara temperatura cuptorului la 150 grade si se lasa înca 10 minute.

Dupa ce s-a racit il taiem cubulete, la marimea dorita.

Pentru glazura avem nevoie de:

250 g zahar
200 g unt sau margarina
4 linguri lapte
4 linguri cacao
esenta rom

Punem la foc mic pentru a se topi zaharul, cacaoa, laptele amestecat cu esenta si untul/margarina. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Pentru tavaleala :) avem nevoie de:

250 g nuca de cocos sau nuca macinata

Luam cate un cub si-l dam prin glazura apoi il tavalim generos prin nuca sau cocos.

Sursa

Tarta cu branza si ciocolata

Pornind de la reteta Laurei Adamache am facut aseara aceasta tarta cu branza si ciocolata. Am improvizat si eu cu ce-am gasit prin frigider. :)

Tarta cu branza si ciocolata

Deci,avem nevoie de:

500 g branza de vaci (in reteta originala era ricotta)
150 g zahar
4 oua
4 linguri de faina
100 g ciocolata (in reteta originala erau bobite de ciocolata,eu am dat-o pe razatoarea mare)
esenta rom
un praf sare
50 g unt
160 g biscuiti (eu am folosit obisnuiti)

Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine, ca pentru bezea, cu praful de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar. Separat batem si galbenusurile cu cealalta jumatate de zahar, pana devin ca o crema. Adaugam branza (eu am blenduit-o nitel, sa fie ca o crema fina), ciocolata, esenta de rom si faina. Dupa ce-am omogenizat, lasam deoparte mixerul si cu o lingura de lemn inglobam albusurile, pale-pale.

Sfaramam biscuitii, fiecare cum si cu ce poate. :))  Eu am folosit un sucitor, ar fi mers mult mai repede la robot, dar mi-a fost lene sa-l spal dupa. :P Topim untul si-l amestecam cu biscuitii sfaramati.
Rasturnam totul intr-o tava cu marginile detasabile, uniformizam, apoi cu ajutorul unui pahar "batatorim" bine, formand si o bordura de 1-2 cm. Acoperim cu crema de branza si dam la cuptor pentru 50 minute.

Cand este gata deschidem usa cuptorului si lasam tarta sa se racoreasca incet, dupa care o scoatem si o pudram cu zahar, eventual mai spritam niste ciocolata.

Am papat din ea cand era calda inca. Foarte buna!



Rece e si mai buna! ;)