Rulada turceasca

joi, 25 martie 2010

Rulada turceasca





* 500 ml lapte
* 100 g zahar
* 75 g faina
* 25 g unt
* esenta de vanilie
* 100 g nuca de cocos
* 100 g nuca macinata
* 200 ml frisca lichida

Jumatate din cantitatea de lapte o punem la fiert. Zaharul il amestecam cu faina, apoi "desfacem" totul cu restul de lapte rece. Cand laptele pus la fiert da in clocot, turnam compozitia cu faina, in fir subtire si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase.

Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana obtinem o budinca consistenta. Incorporam untul si esenta de vanilie, lasam sa se racoreasca.

In tava (25/35 cm) in care vom construi prajitura punem nuca de cocos in strat uniform. Deasupra punem budinca, cu lingura din loc in loc, apoi nivelam cu atentie, sa nu se strice stratul de nuca de cocos.



Dupa ce s-a racit complet budinca, punem frisca batuta si nivelam. Presaram nuca macinata



si dam la frigider pentru cel putin 2 ore, cand stratul de budinca se va intari considerabil.

Cu un cutit bine ascutit taiem fasii lungi si inguste, apoi fiecare fasie se ruleaza, obtinand astfel niste mini-rulade, rulade la care am visat de cand le-a postat Gaby. :)) Sa traiesti Gaby, sa traiesti. :))

Gulas



* 500 g carne de vitel
* 2 cepe
* 3-4 cartofi
* 3 linguri ulei de masline
* 1 ardei capia
* 1 cana suc de rosii
* 1 lingura boia de ardei
* 1 lingurita chimen
* patrunjel verde
* sare si piper alb
* 1 foaie de dafin

Carnea se taie felii sau cuburi si se rumeneste in uleiul bine incins. Se intoarce pe toate partile pana incepe sa lase zeama. Se fierbe inabusit si cand a scazut toata zeama se adauga ceapa si ardeiul tocate.



Se calesc putin, amestecand continuu, se adauga sucul de rosii, chimenul si boiaua de ardei. Se "stinge" cu apa, atata cat sa acopere bine totul.

Cand carnea este aproape fiarta se pun cartofii taiati bucati mari. Se potriveste gustul de sare si piper, se adauga si foaia de dafin.

Se fierbe inca vreo 20 de minute, pana se inmoaie carnea si cartofii.

Se serveste presarat cu patrunjel.

Paine-Floare



* 1 ou
* 200 ml lapte
* 50 ml apa
* 50 g unt topit
* 10 g drojdie uscata
* 1 lingurita sare
* 1 lingurita zahar
* 500 g faina

* Pentru uns:

* 1 galbenus
* 2-3 linguri lapte
* 1 lingurita boia de ardei
* susan

Aluatul l-am preparat la masina de paine, programul de framantare+dospire. Se pun in cuva ingredientele uscate, apoi laptele amestecat cu apa calduta si untul topit.

Aluatul obtinut se imparte in 7 bilute. Acestea se pun intr-o tava rotunda bine unsa cu ulei. Punem mai intai o bila in centrul tavii, apoi restul de jur imprejur, la distanta intre ele.

Lasam la crescut, la loc caldut, pana isi dubleaza din nou volumul.

Galbenusul de ou il desfacem cu laptele si ungem aluatul crescut. In compozitia ce ramane se adauga boiaua de ardei si se mai unge inca o data painea. Mijlocul il presaram cu susan.



Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.