Choux-uri

luni, 19 ianuarie 2009

Choux-uri
250 g faina
200 g margarina sau unt
500 ml apa
o lingurita de sare
6 oua

Apa cu sarea si margarina se pun la fiert. Cand da in clocot si s-a topit toata margarina/untul se adauga toata faina deodata si se amesteca pana se desprinde de pe peretii vasului. Se ia de pe foc si se raceste, apoi se adauga pe rand ouale, amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se pune in cornet si se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se coc la cuptorul foarte bine incins, primele 20 de minute la foc iute si fara sa se deschida deloc usa cuptorului, apoi la foc mic inca vreo 20-30 de minute.

Se racesc, se taie capacelele si se umplu cu budinca de vanilie sau ciocolata, iar capacelul se unge cu glazura de ciocolata.



Am uitat sa va spun ca putem folosi aceste choix-uri si la prepararea unui delicios profiterol. ;)

Pancakes a la Jamie Oliver

by Pocahontas (culinar)

Pancakes a la Jamie Oliver

Avem nevoie de:

3 oua
115g faina
1 lingurita cu varf cu praf de copt
140 ml lapte
un praf de sare
4 lingurite cu varf de zahar

Se separa de albusurile de galbenusuri.Acestea din urma se freaca bine cu zaharul pana se albesc,dupa care adaugam laptele cate putin alternand cu faina amestecata cu praful de copt.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea si se adauga peste compozitia de galbenusuri,amestecand usor,cu o lingura de lemn.Iese o compozitie spumoasa.
Tigaia se unge cu putin ulei si se pune la incins. Se pune cate putin (se mai latesc la copt) in centru si se coc pe ambele parti.

Bomboane Brigadeiro


1 cutie lapte condensat(400 gr)
100 gr unt
2 linguri miere
2 linguri cacao
10 biscuiti

Cheesecake cu ciocolata

by Alynutza



Pentru baza:
50 g unt
225 g biscuiti digestivi de ciocolata zdrobiti (se pot folosi si biscuiti simpli amestecati cu cacao)

Pentru umplutura:
250 g ciocolata amaruie (minim 50%)
450 g crema de branza (Almette cu smantana)
100 g zahar pudra
4 oua
300ml de frisca lichida (in reteta originala erau 284ml :p)
5 linguri lichior cafea

Pentru ornat:
200 ml smantana
2 linguri lichior cafea
cacao

Din biscuitii zdrobiti si untul topit se formeaza baza prajiturii intr-o forma de 23 de cm. Coca obtinuta se intinde si pe peretii formei, nu doar la baza.
Ciocolata se topeste la abur. Branza se mixeaza cu zaharul pana devine pufoasa. Se adauga ouale intregi, pe rand, batand dupa fiecare (nu trebuie batut prea mult). Lasand mixerul la viteza mica, se adauga ciocolata topita, frisca si lichiorul.
Se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 55-60 de minute, sau pana s-a intarit. Se lasa la racit minim 3 ore sau peste noapte.
Pentru ornat se bate smantana cu lichiorul si se pune deasupra. Se pudreaza usor cu cacao.

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa este dulcele ce-mi aduce aminte de copilarie...O preparam la fiecare sarbatoare.



o ceasca de apa (100 ml)
1 cana zahar ( 200 g)
50 gr. cacao
100 g unt
250 g lapte praf
nuci,nuca de cocos dupa preferinta

Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul. Se trage de-o parte si se adauga untul si se amesteca pana se topeste,apoi cacaoa. Se cerne apoi laptele praf si se omogenizeaza.

Recomand sa nu se foloseasca lapte praf instant gen Malita sau Darling sau lapte praf pentru sugari. Va iesi buna, dar nu se va "lega", va fi moale si va putea fi mancata doar cu lingurita. :)) Eu de obicei folosesc lapte praf de la Dr Oetcher sau Raraul. Raraul este cel mai ok. :)

Se adauga esentele preferate (vanilie, rom, portocale, etc) si, daca se doreste, nuci, stafide, alune, etc.
Se pune in forma tapetata cu folie alimentara si se da la rece pentru a se intari.
De obicei,fac portie dubla,o parte alba si una neagra,pe care le suprapun sau le rulez.



Sau pentru un aspect mai de sarbatoare putem folosi foi de napolitana.





Din aceeasi compozitie se pot face bilute,pe care le invelim in fondant.

Tarta cu visine

Tarta cu visine

Pentru aluat:

2 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 praf de copt

Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se mixeaza in continuare pana la incorporare. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste acest amestec alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel de clatite.

Se tapeteaza tava cu hartie de copt. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la cuptorul incins la 180C. Se scoate si se pun visinile, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru inca 30-40 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar, se taie cand este racita complet.

Tarta cu caise

Tarta cu caise

Pentru aluat:

2 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 praf de copt

Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se mixeaza in continuare pana la incorporare. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste acest amestec alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel de clatite.

Se tapeteaza tava cu hartie de copt. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la cuptorul incins la 180C. Se scoate si se pun caisele, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru inca 30-40 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar, se taie cand este racita complet.

Tarta cu branza



Pentru prepararea acestei tarte am folosit Aluatul fals dospit al lui dr Oetcher. Se prepara usor, exista in 2 variante (simplu si dulce) si se preteaza pentru multiple utilizari.

Varianta dulce:

150 g brinza de vaci
6 linguri lapte
6 linguri ulei
virf de cutit sare
1 pliculet zahar vanilat
75 g zahar
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt

Varianta simpla:

150 g brinza de vaci
6 linguri lapte
6 linguri ulei
1 lingurita sare
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt

Se amesteca intr-un vas brinza, laptele, uleiul, sarea/zaharul. In alt vas se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza faina in pasta de brinza si se framinta, dar nu prea mult, efectiv citeva minute, cit nu se mai lipeste aluatul de miini.

Pentru umplutura:

500 g branza de vaci
200 g zahar
2 oua
cateva linguri de smantana (optional)
esenta de rom