Briose dospite

joi, 22 octombrie 2009



Reteta am luat-o de pe blogul Amaliei. Ea le-a denumit "savarine". Eu le-am copt in forme de briose si cum nu prea seamana cu savarinele alea de la cofetarie, pe care le stiu eu, le-am zis briose. :)

* Pentru aluat:

* 1 ou
* 30 ml ulei
* 20 g zahar
* 250 g faina
* 1 lingurita drojdie uscata
* 200 ml lapte

* Pentru sirop:

* 100 g zahar
* 200 ml apa
* esenta de rom

* Pentru umplutura:

* 250 ml frisca lichida

Oul il mixam cu zahar, ulei si un praf de sare. Adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Turnam si restul de lapte si faina,omogenizam.



Lasam aluatul la dospit 20 de minute, dupa care il punem in forme (pana la 3/4 din capacitate) si lasam din nou la dospit 15 minute.

Se coc la foc mediu, in jur de 15-20 minute.



Intre timp preparam siropul:

Zaharul il caramelizam, apoi il "stingem" cu apa rece. Lasam la racit, pana se topeste caramelul, apoi punem si esenta de rom.

Insiropam brisosele. Le taiem pe jumatate si le umplem cu muuuulta frisca. :)

Paine de stil vechi



Avem nevoie de:

* 300 ml apa
* 1 lingurita sare
* 450 g faina alba
* 50 g faina secara
* 1 lingurita drojdie uscata

Punem ingredientele in cuva masinii de paine in urmatoarea ordine: apa si sare.

Apoi adaugam cele doua tipuri de faina şi drojdia uscata.

Selectam programul potrivit tipului de paine, greutatea painii ai culoarea dorita a cojii.

Această paine este usor inchisa la culoare datorita unei tuse de secara care ii da caracter aparte si o ajuta sa tina mai mult.