Prajitura cu branza si caramel - Caramel Cheesecake
Pentru blat:
200 g biscuiti digestivi (se pot folosi si din cei obisnuiti)
25 g cacao
100 g unt
Biscuitii se macina la robot. Rasturnam pesmetul intr-un castron, amestecam cu cacaoa, apoi turnam untul amestecand cu o lingura. Vom obtine o compozitie nelegata, doar niste firimituri, dar care la apasare cu lingura devine compacta.
In functie de tipul de biscuiti s-ar putea sa mai avem nevoie de putin unt.
Biscuitii am considerat eu a fi destul de dulci si n-am mai pus zahar, dar in fuctie de preferintele voastre puteti adauga 1-2 linguri.
Compozitia o punem intr-o tava (24 cm diametru) cu inel detasabil. Repartizam pe toata suprafata tavii, apoi tasam compozitia cu o lingura sau cu fundul unui pahar. Solutia din urma o recomand a fi mai usoara si eficienta.
Pentru crema:
450 g branza de vaci grasa si cremoasa
100 ml frisca lichida
3 oua
150 g zahar
esenta de rom
Punem toate ingredientele intr-un castron si mixam cu un stick blender pana obtinem o compozitie omogena.
Daca branza este mai uscata se mai adauga frisca lichida.
Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti. Punem tava intr-o alta tava mai mare, in care am pus apa, pana la jumatate si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste usor deasupra. Stingem focul si lasam prajitura in cuptor pana se racoreste, turnam deasupra topping-ul de caramel racit, apoi o dam la rece pentru cateva ore.
Pentru topping-ul de caramel:
150 g zahar
50 g unt
100 ml frisca lichida
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Mai fierbem cateva minute (amestecand continuu, sa nu se prinda de cratita) pana caramelul ajunge la consistenta smantanii. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
In functie de preferinta fiecaruia se poate orna cu frisca.
Daaaaa, mia placut, ca e simplu de facut. Asta e yumm, yumm!
RăspundețiȘtergerece bine arata:)
RăspundețiȘtergereDa ce curgatoare e !!! Eeeee... fur o felie virtuala si te pupicesc caramelat...
RăspundețiȘtergereUAUUUUUUU.............trebuie sa fie delicios. Eu merg sa incerc sa fac cornurile cu nuca, sper sa imi iasa bune si macar pe jumatate la fel de frumoase ca ale tale. Ai un blog super si din fericire am ocazia sa invat sa fac dulciuri ( sunt o incepatoare in ale dulciurilor). O zi buna, Vero.
RăspundețiȘtergereWow cum arata!!! E clar pe lista de asteptare. O sa revin curand cu impresii :). Pupici si o saptamana frumoasa!
RăspundețiȘtergerepfuuuuu, cum curge el acolo..moaaaaa
RăspundețiȘtergerenu mai vin la tine :(((((
gaby_d
Ceva minunat arata
RăspundețiȘtergerevai, ce frumos arata, caramelul ala e de poveste!
RăspundețiȘtergereOh que delicia, que maravilla.
RăspundețiȘtergereSaludos
woow ce bine arata...caramel..
RăspundețiȘtergereioiiiiiiiiiiiiiii jale mare,cred ca a fost nebunie.Super o sa-l incerc cat de curand.Pup
RăspundețiȘtergereToata lumea a facut cheesecake in week-end :))!!! Arata super fain, Miha! Abia astept sa incerc si eu reteta cu caramel!
RăspundețiȘtergereTe pup,
Diana
Minunat arata, si atat de inalt la cata branza ai pus, super!!! ma incanta retetele simple si bune :)
RăspundețiȘtergereUAAAAA SUPER RETETA O PROBEZ SI EU
RăspundețiȘtergereArata minunat , eu sunt mare amatoare de cheesecake-uri.
RăspundețiȘtergereSi eu m-am indragostit de cheesecake, ca tare e usor de facut. Pe asta o s-o fac next, ca m-a innebunit caramelul ala.
RăspundețiȘtergerece buuuun! o sa-l incerc sigur! maine chiar! sa putea sa inlocuiesc branza de vaci cu branza philadelfia sau imi recomanzi alta? ( in spania nu gasesc branza de vaci romaneasca) un salut, mihaela!
RăspundețiȘtergereMino, maine vii la mine si-mi aduci si mie o felie din cheesecake-ul tau, daaaa? :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Craita! Pupici! :*
RăspundețiȘtergerePupici caramelati :)) si de la noi cuscra draga! :*
RăspundețiȘtergereVeronica, ma bucur ca-ti place aici la mine. Tin pumnii sa iasa cornurile mult mai frumoase decat ale mele. ;)
RăspundețiȘtergereAncuta, pupici! Abia astept sa vad rezultatul manutelor tale. :*
RăspundețiȘtergereGabi, ba io zic c-o sa mai vii. :))) Hai, ti pup! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Bianka! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Zazuza! De povesti delicioase cu zane bune. :)))
RăspundețiȘtergereAm facut azi cornurile si au iesit supeeeeeeeeeeeeer (e prima data cand fac cornuri). Nu vreau sa ma laud dar au iesit la fel de frumoase ca ale tale doar ca eu nu aveam nuci si le-am umplut unele cu ciocolata si altele cu cocos. O seara placuta, Vero.
RăspundețiȘtergereSaludos, Jose Manuel! :)
RăspundețiȘtergereMichelle, multumesc. Il incerci si tu? :)) :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Nadina, draga mea. Te astept cu impresii. Pupici cu lipici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Diana! :*
RăspundețiȘtergereDa, se pare ca a fost week-end-ul cheesecake-urilor. :)))
Anonim, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut si ca vei incerca reteta. ;) Sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut si noua.
RăspundețiȘtergereDorina, multumesc!
RăspundețiȘtergereDaca esti amatoare de cheesecake, neaparat sa-l treci pe lista. E tare bun.
Brandusa...si pe mine. :))) Permanent eram tentata sa bag degetul in caramelul ala. :)))
RăspundețiȘtergereMihaela, branza Philadelphia este foarte potrivita. Sa ai spor! ;)
RăspundețiȘtergereVero, daca ai sti cat de mult ma bucur. Am o mare bucurie cand retetele de pe blog sunt incercate si mai ales reusite.
RăspundețiȘtergereVarianta cu ciocolata o voi face si eu curand. :*
am trecut sa vad ce minunatii ai mai facut si nu-mi pare rau !
RăspundețiȘtergereMultumesc Pansy ! Pup! :*
RăspundețiȘtergereValeeeeeeeeeeeeeeei , m-ai imbolnavit si azi , mai Miha , mai ...........
RăspundețiȘtergereOare merge cu mascarpone?
RăspundețiȘtergereDiana, cum sa te imbolnavesti mai fata mai? :))) Doamne fereste! :*
RăspundețiȘtergereIoana, sigur ca merge si cu mascarpone. Cred ca va fi muuuult mai fina crema. :)
RăspundețiȘtergereArata atit de bine ca abia astept sa ajung acasa sa-l fac. Intrebare : tava cu cheesecake va sta efectiv in apa din tava mai mare? Nu intra apa pe la imbinarea partii detasabile?
RăspundețiȘtergereMisha, tava cu prajitura sta intr-o tava mai mare in care am pus apa. Da, sta efectiv in apa. Nu, n-a intrat apa. Dar, daca te temi ca s-ar putea intampla asta pui tava cu apa cu o treapta mai jos.
RăspundețiȘtergereEi bine cu asteptarea asta e cel mai greu.Eu fac si trebuie sa si mananc ........hihihi.
RăspundețiȘtergereApetisanta!
De nota 100 tia iesit!..Miha est de milioane...ai niste retete super de aceea ma inspir de aici de cate ori am ocazia!
RăspundețiȘtergereAm facut-o si a iesit extraordinara, chiar daca am dat-o in bara cu topingul. Frisca lichida s-a brinzit (inca ma intreb de ce) dar nu a deranjat. Toata lumea a fost super incintata de prajitura, deci mai fac.
RăspundețiȘtergereCe fel de frisca ai folosit Misha?
RăspundețiȘtergereAm revenit cu impresii: delicioasa!!! A meritat asteptarea din plin :). Pup!
RăspundețiȘtergereN-am gasit decit Hulala. Adevarul e ca nu stiu unde sa gasesc alt fel de frisca.
RăspundețiȘtergereMisha, n-am facut niciodata caramel cu frisca vegetala. Nu pot sa spun sigur daca din cauza ei s-a branzit compozitia.
RăspundețiȘtergereFrisca lichida naturala (smantana lichida pentru frisca) gasesti la raionul cu UHT-uri. Sunt mai multe firme care comercializeaza: Milli, La Dorna...
Eu cumpar din Kaufland, cutii mici de 250 g de la Viam (brandul lor, din cate am inteles) sau din Plus de la Aplo, la fel, cutii mici de 200 g. Astea sunt mai ieftine si mult mai bune decat Milli, de exemplu, cu care am avut si experiente nu tocmai placute.
Woaaa, cum arata!! Ca in cele mai frumoase vise !
RăspundețiȘtergerevai Miha ce frumos e! felicitari si pt fotografii!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Ina! Daca ma lauzi tu...ma umflu-n pene. :))) Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Andra!
RăspundețiȘtergereStii...cateodata...visele pot deveni realitate. :))
eeee arata bine da.....
RăspundețiȘtergerehrrrrrr este foarte foarte bun si arata foarte bine
RăspundețiȘtergerecum ati facut sa aiba peretele acela de branza dupa coacere?
RăspundețiȘtergereRaluka, nu i-am facut nimic. Asa s-a "asezat" singura crema de branza. Dupa ce s-a racit mijlocul s-a lasat putin si marginile au ramas putin mai ridicate.
RăspundețiȘtergereSuperbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb! Felicitari pentru blog. Multumesc de idee. Sper sa il fac in weekend.
RăspundețiȘtergereMultumesc Carol!
RăspundețiȘtergere