Tort aniversar
Si cum acest eveniment nu se putea sarbatori decat cu multa multa ciocolata...am facut acest tort, ciocolatos pana la ultima firimitura. Am facut o combinatie de mai multe retete, crema fiind cea de la tortul aniversar al Laurei Sava. Cum altfel? :))
Pentru blat avem nevoie de:
6 oua
150 g zahar
3 linguri apa minerala
1 plic budinca de caramel
20 g cacao
100 g faina
1 lingurita praf de copt
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu apa minerala si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi cacaoa si praful de budinca, ce se poate inlocui cu amidon, daca nu va place. La sfarsit incorporam si faina amestecata cu praful de copt, usor cu miscari de sus in jos.
Pentru crema avem nevoie de:
200 g ciocolata alba
200 g unt
6 linguri frisca lichida
50 ml coniac
Topim ciocolata impreuna cu frisca. Dam deoparte si adaugam coniacul. Lasam la racit.
Untul moale, la temperatura camerei, il frecam spuma, dupa care vom incorpora in el ciocolata topita si racita. Dam la frigider cateva minute.
Pentru glazura avem nevoie de:
150 g zahar
50 g cacao
100 ml frisca lichida
100 ml apa
1 lingurita gelatina
Cacaoa o amestecam cu zahar, dupa care o "desfacem" cu frisca lichida si apa. Se pune vasul pe foc si se fierbe, in jur de 10 minute, pana se ingroasa putin. Se strecoara de eventualele cocoloase si se lasa la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget,adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece si omogenizam.
Pentru sirop avem nevoie de:
100 g zahar
100 ml apa
Zaharul il caramelizam dupa care il "stingem" cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.
Taiem blatul in 2 parti pe care le insiropam. Repartizam crema pe unul din blaturi si uniformizam.
Cand glazura a ajuns la consistenta unei smantani o turnam peste tort si dam la frigider pana se intareste complet.
Se orneaza dupa preferinta.
Eu eram in criza de timp asa ca n-am facut decat sa "stampilez" niste inimoare deasupra.
Din acelasi motiv, al lipsei de timp, n-am nici poze din timpul prepararii, dar va asigur ca e un tort cat se poate de usor de facut.
Chiar daca crema de unt se intareste destul de tare si initial n-am fost prea incantata de cum a iesit, daca lasati tortul putin la temperatura camerei si daca ajunge pana a doua zi :)) e chiar bun.
Poate va convinge sectiunea asta...:))
La multi ani fericiti, cu multa sanatate, bucurii si tot ce va doriti voi!
RăspundețiȘtergereImi place cum ai stampilat inimioarele, foarte ingenios!
Iar sectiunea...yami, yami :D
la multi ani fericiti impreuna cu multe multe bucurii!!!
RăspundețiȘtergeretortul arata super!
Faaaain de tot, Miha!!! :))
RăspundețiȘtergereLa multi, multi ani fericiti si multe torturi de cioco! :P
Ma bucur ca ai incercat crema de unt si da, ai dreptate, daca o lasi 5 minunte la temp. camerei e si mai grozava ;)
La noi nu a fost cazul fiindca blatul folosit de mine a fost mai plin, mai "dur" :))) ...alt tau e aerisit si usor, din cate am vazut si citit...
Cand o sa ti se ofere ocazia (sper soon :P ) sa incerci si glazura cu cioco, tot de tortul aniversar, da' cu cioco de lapte...o sa iti placa la nebunie!!!
Pupici multi si aniversare fericita!!! :)
La multi si fericiti ani cu ocrotirea lui Dumnezeu pentru iubirea si familia voastra!
RăspundețiȘtergereDeliciu,ca de obicei! :) eu nu le am cu semnificatiile,habar nu aveam ca exista si tinichea nu stiu ce reprezinta :) pupici
La multi ani multa sanatate si fericire sa va dea Domnul. Foarte bine arata tortul imi place mult.
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI CU SANATATE! SA FITI MEREU FERICITI SI VOIOSI!
RăspundețiȘtergeretortul e, ca de obicei, minunat!
Casa de Piatra in continuare si ani multi si fericiti impreuna!:)
RăspundețiȘtergereLa multi ani si casa de piatra in continuare !
RăspundețiȘtergerebuna miha...ca de obicei,tortul tau arata exceptional :) vad ca esti o mare iubitoare de ciocolata:)
RăspundețiȘtergerehappy anniversary:)
eu am inceput sa-ti urmaresc blogul nu cu mult timp in urma asa ca nu stiu daca ai abordat lumea "buttercream"...crema de unt care se imbraca tortul se numeste buttercream icing sau buttercream frosting si este considerata un fel d eopera de arta in sine daca este facuta corect... nu stiu cata engleza intelegi tu, dar uite aici un link care explica cate feluri de buttercream sunt si care este dfferenta intre ele http://takethecannoli.wordpress.com/2008/05/22/buttercream/
Eu cred ca odata ce o sa incerci italian buttercream sau french buttercream, o sa indragosteti de ele asa de mult, ca rar o sa mai folosesti un alt fel de frosting pentru torturile tale :) asta e predictia mea:)
eu nu am incercat inca crema de unt italieneasca..o sa o incerc curand, dar ori de cate ori fac tort folosesc reteta de french buttercream... nu e greu de facut dar e pur si simplu divina! cateodata o fac doar ca sa o mancam asa, fara sa fac tort lol.. cand o folosesc doar ca sa o mancam asa, adaug ciocolata la ea
atasez un link de buttercream...una este "oranj" doar petru ca pui colorant la sfarsit, dau eu fac retata asta exact la fel numa ca nu pun colorantul, deci iasa alba http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/chocolate-buttercream-cake-recipe/index.html
Ina Garten are de asemenea un alt fel de frosting pentru tort in reteta asta ..foarte usor de facut http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/beattys-chocolate-cake-recipe/index.html
daca ai nevoie cu intelesul retetelor, pot sa ajut :)
pupici!
sa-ti fie casa plina de fericire mereu!si de-asa torturi ciocolatoase aratoase!imi place mult decorul,original forte!
RăspundețiȘtergerebuna miha :)
RăspundețiȘtergereiti doresc sa aveti multi ani inpreuna si sa aveti parte numai de sanatate si bucurii alaturi de cel drg tie si de toti cei dragi ...
la multi ani scumpa !!!
La multi ani si din partea, sa ai parte numai de bucurii si de tot ce iti doresti.
RăspundețiȘtergereBy the way, arata senzational tortul :)
Felicitari, Miha ! La multi ani buni si frumosi si de acum inainte, plini de dragoste , sanatate si intelegere.
RăspundețiȘtergereMulti, multi ani fericiti de acum inainte! Sa-ti tii sotul numai cu bunatatile cu care ne-ai obisnuit .
RăspundețiȘtergereSaptamana placuta si petrecere frumoasa. Te pup!
La multi ani si din partea mea, sa aveti parte de multa sanatate, sa fiti fericiti si sa va iubiti mereu!
RăspundețiȘtergereTortul arata delicios!
La multi ani fericiti Miha!!!Sa va iubiti 1000 de ani si sa va bucurati de copilasii scumpi!!!
RăspundețiȘtergereHihihih,si eu cu sotul am sarbatorit pe 30 octombrie 10 ani de casatorie,ce coincidente de date ,:))...va pupam cu drag!!!!
Frumos tortul si ciocolatos rau,:))...cred ca a fost tare bun!!!
miha ,uitasem sa ti zic ca am facut trandafiri cu mere reteta ta si mi-au iesit buni dar mam pacalit cu aluatul (l-am facut prea subtire dar o sa mai fac curand ca sotului meu tare mult i place :)) )
RăspundețiȘtergereLa multi ani! fericiti miha si la cat mai multe tortulete :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani mami si tati!!
RăspundețiȘtergereDelicios tort !
La multi multi ani fericiti de acu' incolo! noi avem aniversarea nuntii aproape de a voastra, pe 2 noiembrie, dar anul asta am facut abia un an, deci mai avem pana sa sarbatorim nunta din diferite metale :)))
RăspundețiȘtergereTortul tau arata extraordinar si blogul la fel! imi place tare mult, felicitari pentru el ;)
Va multumesc tare mult tuturor pentru urari! Va imbratisez cu drag pe toate, mi-ati umplut inima de bucurie cu atatea urari!
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani!cu multa,multa fericire,sanatate si iubire cel putin pina la cea de aur!
RăspundețiȘtergereTortul arata minunat!
XOXO
cu ce pot inlocui coniacul? Nu de alta dar nu am nimik in casa.
RăspundețiȘtergereCu orice aroma iti place tie. Poti pune vanilie.
RăspundețiȘtergereAm facuut si eu azi acest tort, blatul a iesit minunat, crema nu am cuvinte, am avut ceva emotii la glazura, am fiert-o pe aburi c-am 10 min., dar parca se tot subtia, am racit-o putin si am pus gelatina si am pus-o la frigider vre-o 20 min, a iesit super si am rasuflat usurata ptr ca era cat pe aci sa o arunc si sa merg sa cumpar ciocolata amaruie sa fac alta glazura, impresii iti las maine, azi doar ne uitam in frigider si salivam..:)) te pup, .
RăspundețiȘtergereIu huuu...bravo Cristina. Abia astept sa-mi spui daca v-a placut.
RăspundețiȘtergereAm facut crema aceasta si a iesit minunat. Am facut-o impreuna cu blatul cu mac.
RăspundețiȘtergereA fost foarte apreciat tortul. Precizez ca Miha m-a facut sa iubesc "the making of the cakes", dat fiind ca sunt un dezastru in bucatarie.
Multumim,
semnat - fetele recunoscatoare pentru care blogul= aur curat.
Multumesc!
RăspundețiȘtergereInteresanta combinatia ta. Mi-ai dat si mie o idee buna. :)))
Imbratisari cu drag!
Pare foarte delicios asa ca o sa incerc
RăspundețiȘtergereDaca iti plac cremele cu unt, este bun...da.
RăspundețiȘtergereCa o recomandare...intrucat crema se intareste foarte bine dupa ce sta la frigider, ar fi bine sa fie scos de la frigider cu vreo 15-20 de minute inainte de servire.