Strudel cu mere (2)

marți, 28 septembrie 2010


* Pentru aluat:

* 1 ou
* 100 g smantana
* 100 ml apa
* 1 lingurita sare
* 400 g faina


Din ou, smantana, apa, sare si faina se framanta un aluat omogen, putin lipicios. Se lasa putin pe masa sa se odihneasca. Se imparte in 2 parti, apoi tot presarand faina se intinde fiecare bucata in foaie subtire, care nu se mai lipeste de masa.

Se unge cu unt din belsug, apoi se impacheteaza in 4, ca un plic si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Se scot, se intind din nou si se repeta operatiunea...uns cu unt, impachetat in 4, dat la frigider jumatate de ora. :)

* Pentru umplutura:

* 1 kg mere
* zahar (dupa gust si in functie de cat sunt merele de dulci)
* 2 linguri unt
* 1 lingura scortisoara

Merele se dau pe razatoarea cu ocgiuri mari si se pun la calit cu unt, zahar si scortisoara. Se fierb, amestecand din cand in cand, pana scade zeama. Se lasa la racit.

* smantana pentru uns strudelele
* 100 g unt pentru uns aluatul

Aluatul se intinde in foaie subtire si dreptunghiulara, apoi cu un cutit bine ascutit se taie fasii de cca 10 cm pe laterale si late de cca 1.5-2 cm.


Merele bine racite le repartizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii de aluat, apoi incepem sa "impletim" fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.


Punem strudelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu smantana.


Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.

Se lasa la racit, se portioneaza si se pudreaza cu zahar.

Share This Post

10 comentarii:

  1. Ce-mi place felul in care ai impletit aluatul! Cred ca o sa-l incerc si la placinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa impletitura asta. Am facut-o si am prezentat-o si eu, cu un an si un pic in urma in blogul meu cand am facut asa o paine umpluta cu sunca si masline.

    Merge si la placinta si merge si la alte gateli cu aluat. E frumoasa si pe un neaos strudel romanesc cu mere :)

    Felicitari pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Que rico strudel, se ve autentico.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite ca am mai invatat ceva .........cum sa "impletesc" aluatul.......buna idee.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mami, impletitura poate fi facuta pe orice fel de aluat. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Lacrima, tot cam de atunci stiu si eu impletitura asta. De pe cand frecventam un anumit forum cu mamici. :) Toate harnicute si pricepute, una si una.
    Nu stiu de la cine a pornit ideea, dar e foarte faina si a adoptat-o multa lume.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta reteta.As vrea sa stiu,pentru uns trebuie neaparat unt? Si operatiunea de impachetare o repetam de 2 ori , inteleg.Si ce fel de smantana ?Imi cer scuze,vreau sa stiu inainte de a executa.Astept raspunsul tau.Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poti folosi si margarina, daca nu vrei unt. Operatiunea se reteta de cel putin 2 ori. Daca o faci de mai multe ori nu are ce strica, ba din contra.
    Smantana este smantana normala pentru gatit. Eu de obicei cumpar din cea cu 20% grasimi.

    Sper sa te fi lamurit. Daca mai ai intrebari, sunt aici. :)

    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere