Ciocolata de casa
o ceasca de apa (100 ml)
1 cana zahar ( 200 g)
50 gr. cacao
100 g unt
250 g lapte praf
nuci,nuca de cocos dupa preferinta
Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul. Se trage de-o parte si se adauga untul si se amesteca pana se topeste,apoi cacaoa. Se cerne apoi laptele praf si se omogenizeaza.
Recomand sa nu se foloseasca lapte praf instant gen Malita sau Darling sau lapte praf pentru sugari. Va iesi buna, dar nu se va "lega", va fi moale si va putea fi mancata doar cu lingurita. :)) Eu de obicei folosesc lapte praf de la Dr Oetcher sau Raraul. Raraul este cel mai ok. :)
Se adauga esentele preferate (vanilie, rom, portocale, etc) si, daca se doreste, nuci, stafide, alune, etc.
Se pune in forma tapetata cu folie alimentara si se da la rece pentru a se intari.
De obicei,fac portie dubla,o parte alba si una neagra,pe care le suprapun sau le rulez.
Sau pentru un aspect mai de sarbatoare putem folosi foi de napolitana.
Din aceeasi compozitie se pot face bilute,pe care le invelim in fondant.
Super reteta !!!
RăspundețiȘtergereMie alea in doua culori, cu napolitane-mi fac cu ochiul! :P
RăspundețiȘtergereimi ploua in gura :P :P
RăspundețiȘtergereIsabela,daca as putea,acum as trimite catre tine cateva bucatele...:)
RăspundețiȘtergereMiha, daca vreau sa pun cioco in foi de napolitana, le umplu direct , imediat ce am terminat de pregatit? si ce inseamna o ceasca ...150-200 ml ?
RăspundețiȘtergereDa Ellis,le umpli direct,cand inca mai este calda compozitia.Se intinde si mai usor si se vor inmuia si foile mai bine. ;)
RăspundețiȘtergereCeasca=100ml :)
Ce comentariu soro? cand mi-o trece apa din gura :D Poi tu stii cat iubesc eu ciocolata? cea mai buna e aia servita la miezul noptii!!!
RăspundețiȘtergereMamaaaa, cine m-a pus sa intru aici???
Buna, Miha! Dulciurile tale sunt dementiale. Am incercat aseara reteta de krepfen si a iesit de vis. Pe azi am in plan reteta de ciocolata de casa in fondant. Dar sunt incepatoare in ale bucatariei si mi-ar prinde bine reteta ta de fondant. Elisa
RăspundețiȘtergereBuna Elisa! Ma bucur nespus ca ti-au placut acele gogosele minunate,pe care le-am facut si eu cu ajutorul Laurei A. ;)
RăspundețiȘtergereDin pacate nu te pot ajuta cu reteta de fondant,eu am cumparat de-a gata.
Iti multumesc pt raspuns, Miha. Zi-mi te rog de unde ai cumparat fondant. Sunt innebunita dupa bomboane fondante si vreau sa incerc sa fac si eu :)
RăspundețiȘtergereElisa,fondantul l-am luat impreuna cu cateva prietene de la un magazin en-gros. Nu stiu exact de unde,ca nu m-am ocupat eu.
RăspundețiȘtergereEu sunt din Iasi,daca te ajuta cu ceva intreb. ;)
Am sa ma uit si eu dupa fondant la hypermarket desi n-am idee cum arata :P. Am sa caut dupa eticheta. Nici nu aveam idee ca se gaseste fondant de cumparat. Eu sunt din Suceava, suntem vecine :P. Hmmmmm, am trecut si eclerele pe lista mea de incercari. Daca afli numele magazinului anunta-ma si pe mine te rog. Multumesc inc-o data. Iti vizitez zilnic blog-ul, am sa ma specializez si eu in dulciuri ;))
RăspundețiȘtergereElisa,fondantul e ceva in genul serbetului.Uite o idee...poti incerca cu serbet in loc de fondant. ;)
RăspundețiȘtergereExcelent, felicitari. Te rog sa-mi spui ciocolata alba o faci pur si simplu fara cacao cu ingredientele celelalte. e buna la gust?
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru retete. Abia astept sa ajung acasa sa fac ciocolata
irina vlad
Irina,ciocolata alba o fac exact ca si pe cea cu cacao,doar ca nu pun cacao,evident. :)) Poti pune vanilie,pentru savoare. :)
RăspundețiȘtergereCe prajitura este aceea cu blatul cu cacao ,deasupra bezea sau crema nu-mi prea dau seama si presarata cu cacao?Este poza acolo unde incep retetele si scrie PRAJITURI?
RăspundețiȘtergereTe rog mult de tot ,vreau sa stiu si eu cum se numeste si sa o fac,arata bestial!
Multumesc anticipat!
Monica
Monica,este vorba despre "Cuburi de vanilie". E o prajitura tare buna.Abia astept sa-mi spui daca ti-a placut si tie.
RăspundețiȘtergereMiha daca nu te superi as vrea sa-i raspund lui Elisa in legatura cu fondantul ... am gasit o reteta pe un site in Spaniola dar are poze si este pas cu pas. iti las aici lincul poate o sa fie util.
RăspundețiȘtergerehttp://blogolosas.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=4&blogId=2 se face cu " nori " sau in spaniola nubes. este un dulce foarte lipicios si le place tare mult la copii.
se gasesc in culoare roz sau amestecat alb cu roz. cantitate folosita este daca ai 100grame de nori trebuie sa folosesti 200 de grame de zahar pudra dar ffff fin.
muiati cu putina apa norii ( stropite cu mana) si topite in micrownde la putere medie cateva segunde le scoti si le amesteci cu o lingura daca nu s-a topit din nou ilmai pui cateva segunde. In fine daca te intereseaza reteta eu pot sa ti-o traduc exact. (poaate daca folosesti un traductor nu iti explica bine unele expresii tipice de aici. dar cum vei dori tu eu as face-o incantata.
Sper sa fie util si asa ne putem ajuta una pe cealalta ca doar pentru asta suntem pe aici nu???
Salutari si toate cele bune.
Buna Miha, am incercat reteta ta de ciocolata de casa ,a iesit buna la gust dar nu reusesc sa o tai ,e foarte lipicioasa si cam moale.Poti sa-mi spui unde am gresit?Multumesc pt. ajutor
RăspundețiȘtergereCe fel de lapte praf ai folosit?
RăspundețiȘtergereAm folosit lapte praf de la Dr. Oetker.
RăspundețiȘtergereAndreea, atunci cred ca e vorba de cantitatea de apa. Ori ai pus prea multa, ori mai trebuia fiert siropul.
RăspundețiȘtergereDaca mai adaugai niste lapte praf sigur ar fi fost ok. :)
Ai dreptate, cred ca am pus prea multa apa.O sa mai incerc o data, de data asta am sa o fac cu foi de napolitana pt. ca arata grozav. Multumesc !!!Felicitari pentru blog
RăspundețiȘtergereSi eu iti multumesc Andreea.
RăspundețiȘtergereBafta multa si...te mai astept in vizita. :)
Deci, o ceasca inseamna 100 ml. Dar o cana? 250 ml?
RăspundețiȘtergereEsther, este intocmai cum spui. 1 ceasca= 100 ml, 1 cana= 240-250 ml
RăspundețiȘtergereBuna ziua,am si eu o intrebare...cate minute se fierbe siropul? ,eu nu reusesc niciodata reteta de ciocolata,ori imi iese prea moale ori prea tare.Multumesc anticipat si felicitari pentru toate retetele minunate.
RăspundețiȘtergereBuna.
RăspundețiȘtergereN-am cronometrat niciodata timpul de fierbere. Dar, se fierbe pana siropul ramane pe lingura ca o pelicula fina fina.
Multumesc frumos pentru raspuns,poate data viitoare reusiti sa cronometrati,pentru cei care chiar nu reusesc (si stiu ca nu sunt singura care o da in bara cu reteta ciocolatei tocmai din cauza asta;)). 5 minunte oare e bine?:) e prima oara cand intru pe acest blog si nu reusesc sa ma dezlipesc de calculator...SUPERB...toate retetele sunt minunate.Gabriela(Suceava)
RăspundețiȘtergereGabriela, cred ca e suficient. Ca sa-ti dai seama daca siropul este fiert indeajuns pui cateva picaturi intr-o ceasca cu apa rece. Daca se imprastie mai trebuie fiert, daca se formeaza perlute inseamna ca e gata. Promit ca data viitoare sa cronometrez. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc! :*
Maine o sa fac ciocolata si o sa revin cu impresii :) Sper sa-mi iasa asa cum trebuie.multumesc pentru raspunsurile prompte.Gabriela(Sv)
RăspundețiȘtergereGabriela, tin pumnii sa iasa bine. Te astept! :*
RăspundețiȘtergereBuna seara din nou,revin cu o mica impresie si anume ca am facut ciocolata dar inca nu stiu cum a iesit,abia maine dupa ce se raceste si sper eu, intareste,dar nu prea tare :D sa o si pot taia.Am respectat intocmai reteta dar bineinteles ca nu am stiut cat timp sa fierb siropul...asa ca aici am facut un pic la "nimereala",adica am fiert siropul 5 min,dar nu de cand l-am pus la foc ci de cand a inceput el sa faca bule ...si restul dupa reteta.Ufff vedem maine dimineata rezultatul concret,abia astept.o seara frumoasa.Gabriela(Sv)
RăspundețiȘtergereGabriela, astept si eu cu nerabdare rezultatul.
RăspundețiȘtergereN-ai mai facut proba cu picatura?
Bua dimineata,acum revin cu impresia finala...a intregii familii ;)...rezultatul EXCELENT !!!!!! A iesit o ciocolata super buna ,usor de taiat,nici prea moale ,nici prea tare...PERFECTA.Multumim din suflet MIHA pentru aceasta reteta minunata.Proba cu picatura n-am mai facut-o pt ca eram concentrata cu cronometratul :D ,deci 5,6 min maxim,la foc mediu(de cand incepe sa faca bule)si a iesit super....sunt foarte foarte multumita de rezultat.AN NOU cu bine si multe multe retete de impartasit.Gabriela(Sv)
RăspundețiȘtergereUfff... Gabriela...am rasuflat usurata. :)))
RăspundețiȘtergereVa imbratisez si va urez un An Nou fericit si plin numai de bine.