Prajitura cu frisca

miercuri, 8 iunie 2011

Dupa ce-am trecut peste emotiile produse de aflarea vestii ca am castigat la concursul organizat de Laura Laurentiu, mi s-a facut pofta de o prajitura. :))) Si ca sa fie gata repede repede am decis sa fac un blat de pandispan cu cacao, insiropat si ornat cu multa frisca.

Multumiri Laurei si celorlalti membri ai juriului: Andreea, Cristi si Laura Adamache.


Pentru blat:

50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
250 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

Punem cacaoa intr-un castron si turnam apa clocotita deasupra, amestecand continuu. Amestecam pana nu mai avem cocoloase si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.

Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit bezeaua.

Bezeaua se va incorpora in cateva reprize (dupa ce adaugam faina compozitia devine destul de consistenta si astfel o vom putea incorpora mai usor, asigurandu-ne astfel ca "nu se lasa" )

Turnam compozitia intr-o tava (42/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 35-40 de minute. Facem proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Pentru sirop:

100 g zahar
100 ml apa

Zaharul il caramelizam, apoi il "stingem" cu 100 ml apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit, pana se dizolva zaharul caramelizat.

Pentru ornat:

500 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar
1 intaritor de frisca

50 g ciocolata amaruie
putin lapte

Ciocolata o topim la foc mic cu putin lapte, atat cat sa obtinem o consistenta lichida a ciocolatei.

Smantana foarte rece se mixeaza la viteza mica pana devine ca o spuma. Adaugam zaharul si intaritorul de frisca, marim viteza la mixer si mixam pana devine pufoasa si se intareste.

Blatul racit il taiem in patratele sau dreptunghiuri de marimea dorita, insiropam si ornam cu frisca si sosul de ciocolata.

Share This Post

16 comentarii:

  1. Que fantastico te ha quedado.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  2. ai castigat!!!!!!!!!!!!!! eram sigura! bravo, bravo, bravisimo!!!!!!!!!!!!!!!! un salut calduros, mihaela! ( chiar daca nu ti-am mai trimis impresii nu insemna ca nu te urmaresc si votez si mai ales pun in practica retetele tale)

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru castigarea concursului!!!
    Prajitura arata super. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Prajitura asta imi aminteste de Boemele de pe vremea mea...chiar asa aratau prin toate cofetariile.!!!Imi lasa gura apaaaaaaa!
    Pupici si o zi minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. te urmaresc de mult timp dar nu am prea avut timp sa iti scriu felicitari pentru castigarea concursului meriti toata admiratia noastra a mea si a fetitei

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine arata, mai ai ?! Daca publicai acum "fo" doua zile prajitura, o faceam pentru sarbatoarea lui nor'ta de astazi, asa am prestat albinuta, dar nu-mi place ca-i cu miere... ufffaaaa... Pupici si felicitari pentru cistigarea concursului !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari Miha... Ma bucur ca ai castigat premiul...
    Prajiturica arata foarte bine si sigur este foarte gustoasa...
    Te pupic dulce de tot...

    RăspundețiȘtergere
  8. Apetisanta,eleganta..pacat ca sint la dieta:(,da-i vine rindul:).O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pentru premiul cel mare.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. BRAVOOOOOOOOOOOOOOOO !!!!
    Felicitari , Miha !
    Diana.

    RăspundețiȘtergere
  11. aveti niste prajiturtri superbe!iar pozele sunt impecabile!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc! Multumesc din suflet tuturor! :* :* :*

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna!am facut aceasta prajitura azi,dar a fost foarte teapana compozitia dupa ce am adaugat faina,nu am mai putut-o amesteca cu bezeaua de joss in sus a fost foarte tare si am bagat mixerul dar astfel s-a lasat si a ieshit foarte subtire cu toare ca am folosit o tava mica 23 X 27.eu am pus 5 oua si 250 g faina dar a fost foarte mult.vreau sa refac aceasta prajitura ca e foarte economica dar va rog sfatuiti-ma!

    RăspundețiȘtergere
  14. Raluka, faina nu este multa, dovada faptul ca pana la urma compozitia s-a subtiat.
    Intr-adevar compozitia se intareste dupa ce pui faina, dar o sa aiba consistenta potrivita dupa ce sunt incorporate albusurile spuma. Asta se face usor, amestecand cu o spatula. Dureaza un pic aceasta operatiune, dar ca sa fie mai usor poti incorpora bezeaua in 2-3 reprize.

    O sa completez aceste sfaturi in reteta, poate o sa mai aiba si altcineva nevoie. Multumesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc mult pt sfaturi.o sa refac pandispanul

    RăspundețiȘtergere