Colac cu scortisoara
7 g drojdie uscata
50 g zahar
125 ml lapte
30 g unt
~350 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingurita coaja de portocale confiata
75 g unt
4 linguri zahar
1 lingura scortisoara
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.
Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi oul, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Untul moale la temperatura camerei se amesteca intr-un castron impreuna cu zaharul si scortisoara.
Framantam putin aluatul, sa-i scoatem aerul, si-l intindem pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, apoi rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil. Cu un cutit bine ascutit taiem ruloul in jumatate, pe lungime, lasand cativa centimetri la un capat. Cele 2 fasii de aluat le rasucim, incercand pe cat posibil sa lasam in exterior partea taiata. Rasucim si unim capetele formand colacul, pe care-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem cu restul de unt cu scortisoara si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo jumatate de ora, pana se rumeneste frumos.
Se serveste alaturi de un ceai sau o cana cu lapte. Delicios!
Sursa retetei
Ce frumos e. Si eu o sa-l fac, vad eu cand;)
RăspundețiȘtergereArata super bine, merita incercat ! de gust nu mai zic nimik... e excelent ! :)
RăspundețiȘtergeresuper a iesit!
RăspundețiȘtergerece frumos e!!!!!
RăspundețiȘtergerece frumos arata ! da...sigur merita incercat!
RăspundețiȘtergereSi eu m-am hotarat! Il fac si eu de Craciun...
RăspundețiȘtergereArata atat de pufos si aromat...!
Buna ziua! esti amabila sa-mi spui ce faina ai folosit pentru cozonac, multumesc!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca te-ai hotarat sa-l incerci si tu. <3<3<3 Asa-i ca-i bun tare de tot ? :)) Pupicei, scumpa mea! :*:*
RăspundețiȘtergereAnonim, de obicei cumpar faina alba 000 de la Boromir.
RăspundețiȘtergereAna Maria, multumesc! E buuuun...bun rau! Pup si eu!
RăspundețiȘtergereRaluca, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut si tie! Pup!
RăspundețiȘtergereOphelia, e de mare efect! Categoric, merita incercat! Pup, draga mea!
RăspundețiȘtergereMultumesc Dana! :*
RăspundețiȘtergereAlice, multumesc! :*
RăspundețiȘtergereMirela, multumesc! Da...e excelent! Pentru iubitorii aromei de scortisoara bineinteles. ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabi! :*
RăspundețiȘtergeresuperb, absolut delicios !
RăspundețiȘtergerecred ca poate fi facut si de o persoana nepriceputa la framantat, asa ca o sa incerc ci eu
RăspundețiȘtergereDaca are scortisoara atunci este bine.Pup!
RăspundețiȘtergereArata minunat...
RăspundețiȘtergereArata de milioane!! Acum trebuie si degustat, evident :D Ai pus in masina de paine si ai adaugat faina pe parcurs, in timp ce amesteca? Eu am mai facut aluat de cozonac la masina si le-am pus pe toate de la inceput. Eram curioasa daca e vreo diferenta :) Te pup!
RăspundețiȘtergereAm sa-l incerc si eu cu siguranta,ador scortisoara!Pupici Miha!
RăspundețiȘtergereauleuuu ce imi faci!!!ma provoci sa il incerc!!chiar in momentul asta beau un ceai...ce m-as servi si eu din el :))!!!
RăspundețiȘtergereCe frumos l-ai impletit.
RăspundețiȘtergerePup!
Minunat arata ! Si taaaare gustos !
RăspundețiȘtergereSuperb colacu cu scortisoara! Ador genul asta de împletituri "desfacute"!
RăspundețiȘtergereFelicitari!!! Minunat!
RăspundețiȘtergereL-am mai "vizionat" si pe blogul Anei Maria Ciolacu - Aceleasi felicitari si pt tine dar care o fi denumirea originala??
http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html
Sorina, daca te uiti bine, ai sa vezi ca am pus link cu sursa de inspiratie, adica tocmai blogul Anei. Nu mi-am insusit mai mult decat munca mea! :)
RăspundețiȘtergereAm dat publicare la mesaj mai repede... inainte de a-ti multumi oricum pentru felicitari. :)
RăspundețiȘtergereUaau!Arata demential!Sarbatori fericite Miha!
RăspundețiȘtergere