Tort Opera
Avem nevoie de:
* Pentru crema bavareza:
* 2 galbenusuri
* 60 g zahar
* 160 ml lapte
* 5 g gelatina
* 100 g ciocolata amaruie
* 240 ml frisca lichida
Gelatina o pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.
Galbenusurile le mixam intr-un vas impreuna cu zaharul, pana devin ca o crema. Adaugam laptele cate putin si omogenizam. Punem vasul pe bain-marine si firbem pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana la topirea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si la sfarsit frisca batuta, amestecand usor. Dam la rece.
* Pentru crema de cafea:
* 20 ml apa
* 2 lingurite (pline cu varf) ness
* 90 g zahar
* 2 galbenusuri
* 150 g unt
Untul il topim (dar nu de tot, sa mai ramana bucati netopite), apoi il mixam pana ajunge ca o crema pufoasa.
Ness-ul il dizolvam in apa fierbinte.
Galbenusurile le mixam cu zahar pana se albesc, adaugam nessul fierbinte mixand energic pana se racoreste. Adaugam untul crema si omogenizam. Lasam la temperatura camerei. Daca punem la frigider se intareste prea tare.
* Pentru crema ganache:
* 100 g ciocolata amaruie
* 120 ml frisca lichida
Ciocolata o topim impreuna cu frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Omogenizam si dam la rece.
* Pentru glazura:
* 100 g ciocolata cu lapte
* 50 ml frisca lichida
* 50 g unt
Ciocolata o topim impreuna cu frisca si unt. Omogenizam si lasam la racit.
* Pentru blat:
* 4 albusuri
* 3 oua
* 150 g zahar
* 50 g nuca macinata
* 100 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* esenta de rom
Faina o amestecam cu praful de copt si nuca macinata.
Cele 3 oua se bat bine, cu jumatate din cantitatea de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adaugam amestecul de faina si omogenizam.
Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Le agaugam in compozitia de mai sus amestecand usor.
Compozitia rezultata o impartim in 4 si coacem 4 foi subtiri, intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute.
Blaturile se scot de pe hartie si nu se pun unele peste altele pentru ca se lipesc.
Pentru insiropat am folosit cateva linguri de lichior de ciocolata, dar puteti folosi si un sirop simplu de zahar. In functie de preferinta.
Asamblarea:
1. blat stropit cu lichior acoperit cu crema de cafea
2. blat stropit cu lichior acoperit cu crema bavareza
3. blat stropit cu lichior acoperit cu crema ganache
4. acoperim totul cu cel de-al 4-lea blat si acoperim cu glazura de ciocolata
Se da la rece pentru cateva ore. Ideal ar fi sa-l lasati peste noapte.
Ornarea va fi dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut. :))))
Vai, ce tort minunat! Preiau reteta sa o incerc curand! Multumesc mult de tot!
RăspundețiȘtergereTon opéra est très réussi. BRAVO!!
RăspundețiȘtergereSuperb! Si eu am de gand sa-l fac in urmatoarele saptamani, tot Narnia m-a inspirat.
RăspundețiȘtergereDeci e la fel de bun precum arata? Eram sigura! :))))
Cred ca e delicios si arata tare bine!
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine, Miha! Cum vi s-a parut ? Am emotii, cu cate dulciuri ii rasfeti tu pe ai tai, banuiesc ca sunt mai pretentiosi ca ai mei. :))
RăspundețiȘtergereSuper. E ca si cum ti-as descoperi blogul pentru prima data. Dar, asa sa fie oare?
RăspundețiȘtergereArata foarte rafinat. MAi bine ca nu ai avut inspiratie. Dar ce zici, eu am avut ?
Superb tortul! Ca de obicei, arata de milioane.
RăspundețiȘtergereSuper arata, ca de altfel tot ce faci tu.O zi buna iti doresc.
RăspundețiȘtergereCred ca e delicios; arata minunat!
RăspundețiȘtergereDar unde ti-ai pierdut inspiratia, cuscra ?!!! Fur si eu o feliuta si iti repeta ca mi-e ciuda ca poti minca atitea dulciuri si nu te ingrasi...
RăspundețiȘtergereFoarte apetisant!La ingredientele pentru crema bavareza ai scris doua cantitati de lapte si la preparare ai scris despre frisca...tu sti ca eu is o profana in ale prajituritului asta asa cum faci tu , torutirle astea bestiale...asa ca rogu-te , lumineaza-ma ca io nu pricep!Te pup!
RăspundețiȘtergereuaaaau Miha ce mi-ai facuuuut...salivez dupa tortul ala...musai sa-l fac si eu...:)
RăspundețiȘtergereCe bunatate de tort, felicitari.
RăspundețiȘtergereCu mare drag Judith! :) Asteptam impresii!
RăspundețiȘtergereMersi beaucoup, Saveurs de Gourmandises! :)
RăspundețiȘtergereDa Andreea...e foarte bun. Si plin de ciocolata. :))
RăspundețiȘtergereCarmen, merita incercat! ;)
RăspundețiȘtergereNarnia, le-a placut. Copiilor le-am dat doar din partea de sus, fara crema de cafea.
RăspundețiȘtergereE adevarat, sunt tare mofturosi si nu stiu daca este ceva cu care i-as impresiona la maxim. Poate doar cu niste gogosi! :))))
Gospodino de criza, incerc sa ghicesc cine se ascunde sub acest nick. :)) Oare esti cea care ma gandesc eu ca esti? :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina!
RăspundețiȘtergereO zi buna si tie Micule! Multumesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc draga Ellis!
RăspundețiȘtergereCuscra, ma gandeam ca poate o fi ajuns pe la tine, ca tare harnicuta ai fost. :)
RăspundețiȘtergereAna-Maria, multumesc mult de atentionare. Am rectificat. Mi se intampla cateodata sa ma ia "tastatura" pe dinainte. :)))
RăspundețiȘtergerePup!
Andreea, te-as pofti la mine daca ar mai fi, dar nu mai este demult! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Daniela!
RăspundețiȘtergereton opéra est magnifique je t'en félicite bravo
RăspundețiȘtergerebonne journée
foarte aspectuos . Ce decorare mai trebuie la cum arata ca il mananc cu ochii. miam miam
RăspundețiȘtergereSuper arata tortul...de gust ce sa mai vorbesc...cred ca e demential...felicitari!
RăspundețiȘtergereUn premiu te asteapta la mine pe blog.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos........imi plac teribil de mult torturilr cu cioco.
RăspundețiȘtergerePup
Cu tortul asta m-ai loit la fix. Tort cu cioco si cafeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
RăspundețiȘtergereCe tort minunat si f.bun!Te invit sa ridici un premiu pentru tine!Te pup Miha draga!
RăspundețiȘtergereFimere, mersi beaucoup!
RăspundețiȘtergereSandita, ma bucur ca ti-a placut tortul. Sa stii ca e foarte foarte bun. Sa-l faci neaparat. al tau va fi si frumos cu siguranta. ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc Monica.
RăspundețiȘtergereTe mai astept pe la mine! :)
Cristina, multumesc. Voi trece negresit. Te pup!
RăspundețiȘtergeremaria, si mie imi place ciocolata. Iar combinatia de cafea cu ciocolata e irezistibila. :)
RăspundețiȘtergereLaura....e buuuuun....:)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Mariana. Voi trece negresit!
RăspundețiȘtergerePup si seara buna.
Buna.. as vrea sa fac si eu tortul dar am o nelamurire.. la blat la cantitati sunt trecute 3 oua.. insa la prepararea se mentioneaza 2 oua. Cum este corect? Ms mult.
RăspundețiȘtergereDaniela, este vb de 3 oua. Am gresit la redactarea modului de preparare.
RăspundețiȘtergereMultumesc de atentionare. Pup si o zi buna!
Foarte buna ideea! As vrea sa o incerc dar nu stiu ce fel de frisca lichida sa folosesc si de unde sa o cumpar.
RăspundețiȘtergereMultumesc anticipat!
O zi buna!
Angela, poti folosi orice fel de frisca lichida. Vegetala ( maeggle, Hulala) sau naturala (La Dorna, Milli). Le gasesti in orice supermarket, la raionul cu produse lactate pasteurizate.
RăspundețiȘtergere