Prajitura desteapta
Avem nevoie de:
5 oua
150 g zahar
110 g unt
550 ml lapte
5 linguri de faina
esenta de vanilie
Galbenusurile se freaca cu zaharul,pana devin ca o crema.Se adauga untul topit si racit (eu l-am pus moale,la temperatura camerei),
zaharul vanilat si faina.Punem si laptele rece si la sfarsit albusurile batute spuma tare,cu un praf de sare.
Se pune totul intr-o tava ( 22 cm diametru) unsa cu unt si tapetata cu faina si se lasa la cuptor 1 ora,la foc foarte mic.Nu se deschide usa cuptorului in acest timp deloc.
Se serveste rece,presarat cu zahar pudra din abundenta.
Sursa
Nu pot crede cum arataaaaaaaaaa!!!!!
RăspundețiȘtergereKITTYTWEDDY esti pe faza?
Si pe interior cum e? Mai moale ? Arata foarte bine. As incerca si eu, ca e rapida foc.
RăspundețiȘtergereLavinia,sa stii ca am facut prajitura cu gandul la Kitty! :))
RăspundețiȘtergereBetty,prajitura se separa in timpul coacerii.Cand o vei scoate din cuptor vei avea un strat de crema intre 2 straturi de blat. De asta cred ca ii si zice "desteapta" :))
RăspundețiȘtergereMiha, cine papa atatea bunatati la tine acasa? :D ma lasi sa ma mut la tine? ai, ai arata intr0un mare fel!
RăspundețiȘtergereDiamond,tot familionul papa. :D
RăspundețiȘtergereChiar azi m-am "batut" cu fii-mea pe ultima bucatica de prajitura. :))
Vrei sa te muti la mine? De tot? :))
HMMMMMMM.CE BUNA EE!!!!!
RăspundețiȘtergereDe mult zic ca o incerc da' n-am facut:o,:d
acum daca e postata de tine o fac!!!:P
La cuptorul electric cat inseamna temperatura minima? Adica minim, minim...?
RăspundețiȘtergereO sti careva?
wow!! arata superb! este exact as acum mi-o amintesc eu!!
RăspundețiȘtergereLavinia, e incredibil...si eu am aceeasi intrebare...in cartea mea de bucate scrie ca trebuie coapta la foc mic, dar nu stiu ce "foc mic " inseamna....am facut prajitura asta de cateva ori aici, si la cuptorul meu trebuie sa fixezi temperatura de coacere, altfel nu porneste (am cuptor electric). O data tem. a fost prea inalta, si am rumenit-o mult prea mult. O data, temperatura a fost mult prea joasa, si dupa o ora de stat in cuptor, era mai mult lichida :(
Inca o data Miha, arata fantastic!!
Miha..
RăspundețiȘtergereO intrebare...aproximativ,cam ce lungime,latime si inaltime are tava in care ai copt-o?
Stiu ca in Romania aveam o tava standard de cuptor,dar nu-mi amintesc masurile.Aici tavile de cuptor sunt de la mici si mogaldete, pana la tavi imense pentru copt torturi imense de nunta.Daca o coc intr-o tava nepotrivita, ori o sa fie prea groasa(si poate si necoapta la mijloc) ori prea subtire.
Pup!
Incearca o tava de pasca sau o tava de tarta. In ce tara esti ?, ca poate te ajut eu mai mult.
RăspundețiȘtergereLavinia,eu am cuptor pe gaz,dar din cate am mai auzit din diverse surse,la cuptoarele electrice temperatura minima de la care se poate seta termostatul este 25 de grade.Asta e mult prea putin pt "prajitura desteapta". Eu cred ca 160-170 de grade sunt numa bune. :)
RăspundețiȘtergereKitty,eu am copt intr-un vas termorezistent de 22 cm diametru si 9 cm inaltime.
RăspundețiȘtergereHallo Miha,
RăspundețiȘtergereacuma trebuie sä te contrazic un pic.
Numele nu se potriveste de loc. Eu asi numi Präjitura asta " Präjiturä proastä" !
De ce ? Pentru cä asa o Träznet Rezetä condamnä Präjitura asta la o Moarte tare rapidä:-)))))
Foarte feinä Rezetä. Compliment
Salutäri Jacob
Super tare Jacob! :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Cat
RăspundețiȘtergereEu locuiesc in Statele Unite.
Miha, multumesc pentru informatie. Am o tava cu masurile alea. Am facut conversia in inches,si cred ca am o tava cu masurile alea.160 grade Celsius inseamna 320 grade Fahreinheit..hmmm,am copt prajitura asta la 300 Fahreinheit si tot s-a rumenit prea mult.Poate de vine este diferenta in constructia cuptorului. Cuptorul meu are elementi electrici atat la baza cuptorului, cat si sus, pe "plafonul" cuptorului,plus ventilator incorporat care distribuie caldura uniform in tot cuptorul. Totusi, din cauza elementilor de sus, prajitura mea s-a rumenit prea mult la 300F (148 Celsius).
ugh, o sa o scot eu la capat, chiar daca trebuie sa coc 10 prajituri destepte la diferite temperaturi ca sa vad care e temperatura "ideala".
Miha, inca o data multumesc petru informatie. Abia astept sa vad urmatoarea reteta pe care o sa o postezi aici. Sunt sigura ca:
a)o sa arate superb
b)o sa aiba un gust traznet
Pup!
Gabi,ai facut prajitura? :))
RăspundețiȘtergereKitty,daca zici ca s-a rumenit prea tare,lasa temperatura mai jos si daca e nevoie maresti timpul de coacere.Zic si eu...
RăspundețiȘtergereMiha draga, am venit din PA! si ce vad? Mersi ca m-ai facut sa rid. Desteapta denumirea la minunata asta de desteapta! Hi,hi,hi... Da arata de milioaneeee ! o seara placuta! Cami
RăspundețiȘtergereCami,ma bucur ca te-am putut face sa razi! :)
RăspundețiȘtergereAcu ce sa zic?O fi sau nu desteapta...habar n-am...dar daca asa au zis altii inaintea mea...eu i-am crezut pe cuvant. :)))
O intrebare: n-are nevoie de praf de copt?
RăspundețiȘtergereApril,nu trebuie nici un fel de "crescator" :)
RăspundețiȘtergereMihaela am incercat si eu reteta ta si a iesit minunat. Felicitari pentru tot ce gatesti, esti minunata ! Te-am adaugat si la lista mea de bloguri favorite, sper ca nu te superi. Spor la treaba si inca o data complimente !
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult Silvia! Ma bucur tare mult ca ma aflu printre favoriti.
RăspundețiȘtergerePup!
Mi-a iesit un blat subtirel deasupra, multa crema delicioasa la mijloc si un blat cam necopt (zic eu) dedesubt, arata exact ca la sursa pe care ai indicat-o in reteta. Tie vad ca nu ti-a iesit asa, in poza vad blat pufos si deasupra si dedesubt. Ori n-am nimerit eu temperatura?
RăspundețiȘtergereCristina, blatul de dedesupt este foarte insiropat, poate de asta si impresia ca e necopt. Sfatul meu, tine-o la frigider macar cateva ore. Vei vedea ca e delicioasa. ;)
RăspundețiȘtergereAm observat ca ai prestat deja prajitura mea desteapta :).L-ai prestat in style tort?foarte frumos ti-a iesit.La Multi Ani de 8 Martie!
RăspundețiȘtergereDraga mea Paradis, am facut style tort, pentru ca asa s-a nimerit. :)) Am copt intr-un vas de yena rotund, ca altul n-am. :))
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa si tie.
Scumpa Miha,
RăspundețiȘtergereSunt atat de tentante spre a fi incercate retetele incat am devenit fun al acestui blog.
Am facut prajitura cu pricina, dar la fel ca la o alta gospodina, probabil pt ca eu am folosit o tava de lungine 37 cm, a iesit subtire prajitura , nu inalta si nu s-a mai vazut aluat deasupra si dedesubt decat fff subtire.Trebuie cu siguranta s-o mai incerc odata intr-un vas cu diam de 22 cm asa cum ai precizat
Da, Diduta...tava a fost cam mare. Data viitoare incearca intr-un vas mai mic sau dubleaza cantitatile. :)
RăspundețiȘtergereBuna Lavinia ,am facut un blog culinar si
RăspundețiȘtergereas vrea sa te rog sa facem schimb de link,
http://laboratoruldemagie.blogspot.com/
MULTUMESC!
Prajitura asta este foarte delicioasa,o faceam si eu mai demult si era foarte apreciata de musafiri.
buna
RăspundețiȘtergere