Tort cu ciocolata si mascarpone
12 ani...Ani plini cu de toate, cu bucurii, necazuri, extraz si agonie...:))
Pornind de la toate acestea am facut acest tort care sa semnifice...casnicia. Totul incepe cu dulce, pufos, plin de aroma. Apoi e calm, asezat, stabil, cremos si savuros. Dupa o vreme apare si ceva amaraciune si esti contrariat, indignat "amarui, dar totusi atat de bun, de nu ma pot opri" :)) Si daca totul va fi cu masura, vei fi in extaz, daca nu...ti se apleaca. :))
La multi ani mie, la multi ani sotului, la multi ani noua! Multi poate vor fi, dar ne dorim sa fie si buni.
Va invit pe toti la o feliuta dulce-pufoasa-cremoasa-amaruie de tort. Din pacate, doar virtual.
Pentru blat:
4 oua
2 linguri ulei
4 linguri zahar
2 linguri cacao
4 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt
esenta de rom
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana devin lucioase, ca la bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna peste spuma de albusuri amestecand usor. Incorporam si faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia o turnam intr-o tava (inimioara) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, pentru 25-30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema:
3 galbenusuri
3 linguri zahar
2 linguri lapte
100 g ciocolata alba
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
1 lingurita gelatina
Gelatina se pune la inmuiat in 2 linguri de apa rece.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se "desfac" cu cele 2 linguri de lapte si se pun la fiert in baie de aburi. Se fierbe pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Lasam sa se racoreasca putin, apoi punem gelatina si amestecam pana aceasta se incorporeaza in crema. Lasam la racit si cand este complet rece punem branza mascarpone si mixam energic. La sfarsit incorporam usor frisca batuta.
In tava inimioara punem blatul pe care il insiropam bine cu cafea. Turnam crema, uniformizam si dam la rece pentru cateva ore. Dupa ce s-a intarit suficient turnam deasupra glazura de ciocolata racita dar nu intarita.
150 g ciocolata amaruie
50 g unt
100 ml frisca lichida
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Se da din nou la frigider pentru cel putin 2 ore.
Inainte de servire se pudreaza din abundenta cu cacao neagra.
La mulţi şi fericiţi
RăspundețiȘtergereani de acum înainte Mihaela!
Felicitări pentru blog şi
petrecere frumoasă!
Te pup şi îmbrăţişez cu drag!
La multi ani
RăspundețiȘtergereMinunat
Ohhhh....tortul tau arata pur si simplu senzational...La Multi Ani si sa fiti fericiti si sanatosi !
RăspundețiȘtergereLa multi ani fericiti! Frumoase cuvintele de inceput, cu mult adevar. Dar daca este intelepciune, iubirea va trece orice obstacol si viata va ramane dulce. Pup1
RăspundețiȘtergereLa multi ani,sa vi se implineasca visele si sa postezi cat mai multe retete gustoase din care sa ne inspiram.
RăspundețiȘtergereLa multi ani fericit iubirii voastre! :))))))))))
RăspundețiȘtergereLa multi ani si casa de piatra in continuare, alaturi de ingerasii vostri.
RăspundețiȘtergereCuscra pune si o tira de lamiie, asa sigur nu ti se mai apleaca, nici de la dulce nici de la amar... asta e reteta proprie, folosesc lamiile proprietate gradinareasca...
Pupici si... iubiti-va mult !
La multi ani,sanatosi,frumosi,in pace si banosi!
RăspundețiȘtergereTortul nemaipomenit Mihaela!
La multi ani !Sa fiti sanatosi si sa va iubiti!
RăspundețiȘtergereO felie din tortul asta .....ce mi-ar mai placea!
La multi ani, multa sanatate sa aveti si multe fericiri unul alaturi se celalalt, si sa va amintiti numai de lucrurile bune si momentele fericite impreuna si asa sa continuati multi ani de acum inainte .
RăspundețiȘtergereLa multi ani fericiti de acum inainte! Petrecere frumoasa.
RăspundețiȘtergereLa multi ani, sa traiti sa va iubiti!
RăspundețiȘtergereLa multi ani Miha... Multi ani fericiti cu sanatate si multe realizari!
RăspundețiȘtergereSa fiti sanatosi,bucurosi,impliniti! LA MULTI ANI !
RăspundețiȘtergereLa multi-multi ani impreuna cu sanatate, sa va dea Domnul de toate!
RăspundețiȘtergereLa cat mai multi ani fericiti impreuna de acum inainte !
RăspundețiȘtergereLa multi ani! :)
RăspundețiȘtergerehttp://din--dragoste.blogspot.com/2010/11/12-anisori-dulcisori.html
Multi ani fericiti si impliniti va doresc!
RăspundețiȘtergereSuperb tortul. M-ai terminat cu glazura aceea cremoasa .
Multi ..cat mai multi ani fericiti,sanatosi si plini de bucurii.
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani,Miha!
RăspundețiȘtergerecat mai multi ani impreuna fericiti si cu multe bucurii!te pup!
La multi ani! Multa fericire impreuna va doresc!
RăspundețiȘtergereLa multi, multi ani fericiti, Mihaela! Si la cat mai multe aniversari!
RăspundețiȘtergereLa multi ani,sa fiti sanatosi si fericiti!
RăspundețiȘtergereUn tort extraordinar de gustos si fin !
RăspundețiȘtergereAm facut reteta sub forma de prajitura si sunt incantata de gust si consistenta.
Oooo...atat de multe felicitari am primit la acest tort si eu n-am raspuns, nerusinata ce sunt. Iertare tuturor. N-a fost cu intentie, doar ca de o varsta te mai lasa memoria. :))) Va imbratisez cu drag! :*
RăspundețiȘtergereSanda, ma bucur ca ti-a placut acest tort. E o idee buna sa fie facut sub forma de prajitura. ;)
RăspundețiȘtergereBun venit in blogosfera! Pupici!
Buna,
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare: cand se pune gelatina si cum?
multumesc
Lumi
Lumi, am corectat in reteta. Scuze pentru omisiune. Multumesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Miha,
RăspundețiȘtergereas dori sa incerc sa fac acest tort si nu eram sigura cand se pune gelatina, intrucat pt mine lucrul cu gelatina este totdeauna foarte provocator (din pacate nu prea imi iasa .....). Sper de data aceasta sa fie ok.
Reteta este foarte bine explicata si de aceea sper sa fie totul ok.
Apropo, ai un blog foarte foarte bun si bine prezentat. Multumesc pentru retete. Totul este la superlativ. Keep doing this!
Lumi
Daca mai ai vreo nelamurire sa-mi scrii. Iti voi raspunde negresit.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Miha!
RăspundețiȘtergereMi-ai raspuns foarte prompt si acest lucru spune multe despre un om :)
Negresit o sa iti scriu daca mai am ceva nelamuriri.
O zi buna!
Lumi
Foarte frumos arata, imbietor tortuletul asta. L-as incerca si eu...dar nu stiu cam cat de mare iese din cantitatile date de tine... Ai putea sa-mi zici cu aproximatie dimensiunile tavii...? Eu n-am tava in forma de inimioara, as incerca sa-l fac in forma rotunda, normala pt tort. pup
RăspundețiȘtergereAlexandra
Alexandra, tava inima e de 22 cm.
RăspundețiȘtergereAm facut si eu tortul acum cateva zile. E extrem de bun! Toti care au gustat din el numai cuvinte de lauda mi-au zis. Iti multumesc, Mihaela, cu ajutorul tau am reusit sa fac asa bunatate. Deja am mai ochit cateva retete de pe blog, numai sa am timp sa le fac. pup
RăspundețiȘtergereAlexandra
Sa va fie de bine Alexandra! Sa mai faci! :))
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca v-a placut! :*