Tort Chitara
Nu am poze multe, dar am martori ca a fost bun. :)))
Pentru corpul chitarei:
100 g ciocolata cu lapte
100 g unt
6 oua
100 g zahar
150 g faina
2 linguri cacao neagra
1 praf de copt
pudra de portocale
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic sau la microunde. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru grif am copt inca un blat din aceleasi ingrediente si cantitati. Am taiat o fasie, iar restul de blat l-am folosit la o prajitura pe care cred ca am sa v-o arat curand.
Pentru crema:
150 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata amaruie
200 ml smantana pentru frisca
250 g mascarpone
2 pliculete zahar vanilat
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine si se intareste.
Se mixeaza putin pana crema devine pufoasa, apoi se incorporeaza si mascarponele ce l-am mixat separat cu zaharul vanilat.
Pentru sirop:
100 g zahar
~100 ml apa
Zaharul se caramelizeaza apoi se "stinge" cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.
Blatul se decupeaza pentru a forma corpul chitarei, apoi se taie in doua. La fel vom proceda si cu fasia pentru grif.
Vom insiropa blaturile, apoi vom pune crema intre ele. Dam la loc racoros pana vom pregati frisca si crema pentru ornat.
Inainte de a orna tortul il vom imbraca intr-un strat subtire de frisca. (~ 100 ml)
Pentru punte, cap si gaura de sunet
100 g ciocolata amaruie
50 ml smantana pentru frisca
50 g unt
Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Omogenizam si lasam la racit.
Pentru lateralele chitarei
100 ml frisca lichida
1 lingura cacao neagra
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cacaoa si se omogenizeaza.
Pentru corpul chitarei:
200 ml frisca lichida
1 lingurita cafea solubila (ness)
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cafeaua si se omogenizeaza.
Draga Miha, nemaipomenit de reusit si foarte original tortul tau! Mi-a placut la nebunie !
RăspundețiȘtergeresuperb tortul, Miha!
RăspundețiȘtergereLa, la , la! :))
RăspundețiȘtergereCe frumusel e!
La multi ani!
Tare frumos a iesit si tare delicios!Pup!
RăspundețiȘtergerenumai cuvinte de lauda! superb!!!! ti-a luat ceva timp cu siguranta...blaturi,decupari, creme, ornari..pfoa ,,,multa munca! dar rezultatul e minunat!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!Tortul e de nota 11!
RăspundețiȘtergereLa multi ani pustiului! Minunat tortul.
RăspundețiȘtergeretare frumos!
RăspundețiȘtergereLa multi ani Sergiu ! Tortul e super original, de gust nu mai vorbim ca banuim yumi,yumi.
RăspundețiȘtergereLa multi ani pustiului!Deosebit tortul.Cred ca a fost o petrecere pe cinste:)))Pupici:x
RăspundețiȘtergereLa multi ani ii urez lui Sergiu! Are alura de artist si, intr-adevar, e un baiat frumos - le plang de mila bietelor fete!
RăspundețiȘtergereTie, Miha, felicitari! Multa munca, rabdare si pricepere...iar rezultatul, pe masura!:*
Big big like!
RăspundețiȘtergereFelicitari, ai realizat un tort minunat! :*
RăspundețiȘtergereFoarte frumos... felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumim din suflet de urari. Eu va mai multumesc inca o data si pentru aprecieri. :*
RăspundețiȘtergere