Cozonac cu fructe uscate
Exista multe variante la reteta de cozonac, dar eu nu ma abat de la reteta mea atunci cand vreau sa fac ceva dulce si pufos. Pe langa faptul ca e foarte bun se poate face si la masina de paine, scapand astfel de framantatul indelungat, de feritul de curenti de aer...
Fructele uscate folosite de mine au fost merisoare, zmeura si capsuni. Se pot inlocui cu rahat sau alte fructe uscate ce va plac voua.
2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja de portocale confiata
Pentru umplutura:
200 g fructe uscate
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.
Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. In functie de tipul fainii, vom pune faina mai multa sau mai putina, 20-30 g e marja de siguranta. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Scoatem aluatul pe masa usor infainata sau unsa cu ulei si-l intindem putin cu mana. Punem fructele uscate deasupra, impaturim aluatul, apoi il framantam pana fructele sunt repartizate uniform.
Se imparte aluatul in 2 parti ce se intind sub forma de suluri, care mai apoi se impletesc. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa 10-15 minute la dospit. Se unge cu un galbenus de ou desfacut cu putin lapte, apoi se da la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste.
Eu aici am folosit forme mici si am impartit aluatul in mai multe parti.
Se lasa la racit in tava, apoi se scoate pe un gratar. Se taie dupa ce se raceste foarte bine.
Dumnealor au venit asa de-o pofta inainte de Paste ...cred ca au fost deliciosi si foarte aromati de la fructele uscate...o zi faina Miha!!
RăspundețiȘtergereCe mult imi place!!
RăspundețiȘtergereJ'aime...j'aime... elle est superbe cette recette, j'importe avec moi, merci pour ceux delicieux partage!
RăspundețiȘtergereBisous
uaaaaaa ce bine arata si eu folosesc reteta de aluat si e super bun felicitari besito Silvia
RăspundețiȘtergereCe fotografii frumoase. Abia astept sa merg acasa de Pasti. Eu nu fac cozonac, dar mami face niste cozonaci de-li-ciosi! De data asta o sa trag si eu cu ochiul. Superbe fotografii!
RăspundețiȘtergereCe ar merge o feliuta langa cafeluta !! ;) Superba prezentarea !!
RăspundețiȘtergereTare bine arata!!!Mmm, ce pofta am de unul:)Pup!
RăspundețiȘtergereMare, mare pofta, as face si eu de Pasti dar cred ca nu o sa mai am timp si de cozonac :(((( Ma servesc de la tine!!
RăspundețiȘtergereDeci da!! Am sa fac sambata aceasta reteta, trebuie sa-mi iasa si mie la masina aia de paine odata!! Arata atat de bine!!!
RăspundețiȘtergereAm sa ma incumet si eu.....
RăspundețiȘtergereDoamneee, cat de bine arataaaaa... <3 Sper sa reusesc sa fac si eu un cozonac pentru Paste.
RăspundețiȘtergereMinunate pozele!
Pupici, scumpa mea.
xoxoxo
Foarte frumos, pufos si gustos :). As manca o bucatica chiar si la ora asta tarzie. pup
RăspundețiȘtergereFoarte pufos,iar pozele sunt superbe!Pupici!
RăspundețiȘtergereReteta este excelenta, cozonacul iese intr-adevar foarte pufos. Am probat-o !
RăspundețiȘtergereCristina