Cuiburi pufoase cu dulceata de afine

luni, 30 aprilie 2012

Mi-a mai ramas ceva dulceata de la ultimul cheesecake si ma tot gandeam ce sa fac cu ea. Mi-am adus aminte de cuiburile pufoase cu portocale, reteta Laurei Laurentiu, si am decis ca umplutura de nuca de cocos va fi inlocuita cu dulceata.

Pufoase, gustoase, aromate... numai bune pentru micul dejun sau chiar cina, alaturi de-un ceai sau o cana de lapte.



Pentru aluat:

200 ml lapte
1 ou
50 g unt
75 g zahar
7 g drojdie uscata
~500 g faina
sare
coaja de portocala confiata

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, apoi se dizolva in putin lapte caldut. Faina o punem intr-un castron, facem o adancitura la mijloc si turnam amestecul de drojdie.

Separat batem oul cu putina sare, apoi restul de lapte, restul de zahar si coaja de portocala. Acest amestec il turnam peste drojdia umflata, apoi incepem sa framantam aluatul.

Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele, turnam putin cate putin untul topit si framantam pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Se acopera castronul cu un prosop si se lasa la crescut la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.


  • Daca e necesar mai adaugati cateva linguri de faina. 
  • Pentru framantare se poate folosi masina de paine.

Pentru umplutura:


dulceata de afine


Aluatul crescut il rasturnam pe masa unsa cu ulei si il impartim in 12 bile, aproximativ egale. Fiecare bila de aluat se aplatizeaza, apoi pe mijlocul fiecaruia se pune cate o lingura de dulceata. Se ridica marginile, se strang si se lipesc, formand o bocceluta. Le asezam, cu inchizatura dedesupt, in tava (25/35 cm) unsa bine cu ulei. Se lasa la crescut pentru cca 20 de minute, se ung cu un galbenus de ou desfacut cu putin lapte. Se da tava la cuptor la foc mediu, pentru 20 de minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Scoatem tava si turnam deasupra siropul pe care l-am preparat intre timp din:

Pentru sirop:

50 ml lapte
1 lingura zahar
1 lingura miere
1 lingura nuca de cocos
esenta de vanilie

Se da in clocot laptele in care am pus zaharul, mierea si nuca de cocos. Se da deoparte si se aromeaza cu vanilie.

Dupa ce turnam siropul peste cuiburi, dam tava din nou la cuptor pana se rumenesc si siropul este bine absorbit.


Share This Post

13 comentarii:

  1. très joli et sans doute un délice!

    Bjs

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum zise Gaby,, hmmmmmmmmmmm,,uite cu asta am sa-i trezesc pe ai mei maine ca tot santem cu totii acasa,o seara faina sa ai !!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cuiburile tale ar da foarte bine langa cafeaua mea de dimineata!Foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmm, cu adevarat pufoase!Yummy, si aromate!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pufoase si bune pentru micul dejun!

    RăspundețiȘtergere
  6. yammy!ce bine arata,ar merge de minune o bucatica la cafea acum:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmm, ce bunatate!
    Ala din spate e un ceai cumva? :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata excelent. Perfect pentru un mic dejun in care vrei sa te respecti :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca un fel de poale-n brau, nu?:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc tuturor de aprecieri... va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere