Spirala cu crema ganache de ciocolata
Pentru prima data am facut si poze la etapele de lucru...
Pentru blat avem nevoie de:
6 oua
200g zahar
1 plic zahar vanilat
100 g faina
100 g amidon alimentar
1 plic praf de copt
Pentru crema ganache avem nevoie de:
200 g ciocolata amaruie
400 ml frisca lichida
Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida si omogenizam.Frisca nu se fierbe,se aduce doar pana in punctul de fierbere. Se da la rece pentru 1 ora,apoi mixam.Vom obtine o frisca ciocolatoasa.
Pentru glazura avem nevoie de:
100 g ciocolata
50 g unt
50 ml frisca lichida
Topim ciocolata impreuna cu frisca si untul. Omogenizam si dam la rece.
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare.Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare,dupa care se pun galbenusurile pe rand.
La sfarsit faina amestecata cu amidonul si praful de copt.
Se coace in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt
Eu n-am tava mare,doar mai mica,asa ca am copt in 2 ture.
Dupa ce s-a copt se rastoarna blatul pe un prosop umed
Si se ruleaza.
Se lasa cateva minute,se deruleaza si se insiropeaza cu sirop de zahar ars.Se repartizeaza crema,lasand cateva linguri pentru pus deasupra.
Am taiat cele 2 blaturi in cate 3 parti aproximativ egale. :)
In platoul in care urmeaza a fi "construit" tortul punem prima fasie rulata
Apoi in continuarea ei celelalte,formand spirala.
Finisam cu restul de crema.
Dupa ce glazura s-a racit si intarit putin, o repartizam pe toata suprafata tortului si uniformizam.
Eu am lasat cam mult glazura la rece,a trebuit sa ma joc si cu copiii intre timp. :) Asa ca am trasat niste chestii abstracte ,sa acopar denivelarile. :))
Marginea laterala a tortului se "imbraca" cu nuca macinata.
Se orneaza cu frisca. Si cu floricele,ca doar e 8 martie. ;)
Si o sectiune delicioasa...
Si inca una pentru voi,doamnele si domnisoarele...La multi ani si o primavara frumoasa!
Miha,super arata...am vazut-o si eu la Laura...acum la tine...parca ma bate gandul sa o fac si eu,:)...arata super si cred ca e si foarte buna!
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc un 8 Martie fericit!
foarte frumoas tortul spirala.Si eu sint fan cioco.Ti-a mai ramas :).te pup si La multi ani de 8 Martie.
RăspundețiȘtergereArata absolut impresionant! Si chiar nu se desfac fisiile alea de blat? :-D Io tot Toma necredinciosu', cre ca tre sa-l fac si eu, sa ma conving :))
RăspundețiȘtergereMirela,neaparat sa-l incerci! Sunt sigura ca o sa-ti placa! Te pup si un 8 martie minunat!
RăspundețiȘtergereParadis,multumesc mult! La fel si tie! Te pup si te astept la o feliuta de tort,mai am...n-am reusit sa-l dovedim aseara. :))
RăspundețiȘtergereNatalia,chiar nu se desfac! :)) Sunt sigura ca daca il vei face va iesi muuult mai frumos si mai bun deat al meu. Pacat ca-s departe si n-am sa-l pot degusta! :))
RăspundețiȘtergereArata minunat! Cred ca-i tare bun! La multi ani! O primavara frumoasa şi un 8 martie fericit!
RăspundețiȘtergereCuscra, in primul rind "La multi ani si un 8 Martie cu bucurii !", iar in al doilea rind, felicitari pentru tort si pentru prima reteta pas cu pas. La cit mai multe... pupici multi si de la Isabella.
RăspundețiȘtergereMiha, mai, asta e chiar laborios; pai daca nu ne-ai fi pezentat reteta detaliat, chiar nu intelegeam cum ai facut spirala! ...si m-ai terminat, ca e cu cioco!!!! noroc ca ma asteapta doua tablete...sa le pap, nu sa ma apuc de prajiturit; dar promit ca de ziua mea(Sf, Ctin si Elena) asta va fi piesa de rezistenta...sau de Pasti? ca e mai aproape?...sau saptamana viitoare:::)))
RăspundețiȘtergereSuper fain. Musai am sa incerc si eu.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos tortul tau si de efect, si floricelele sunt tare dragute !
RăspundețiȘtergereLavinia,multumesc! O primavara minunata si tie! Cu multa dragoste! ;)
RăspundețiȘtergereCuscra,multumesc! Pup si eu nora de mii de ori,dulce si apasat! :)
RăspundețiȘtergereEllis,eu zic ca azi ar fi cel mai indicat! Ca merge cu cele 40 de pahare. :))
RăspundețiȘtergereAmalia,multumesc! Esti tare draguta! Te pup!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine tortul!
RăspundețiȘtergereMi-am facut si eu blog culinar mai altfel... te invit sa ma vizitezi si daca-ti place sa te abonezi :D
http://openbucket.blogspot.com/search/label/COOKING%20AND%20FOOD
Felicitari Ral! M-am abonat! :D
RăspundețiȘtergereGata spirala! Phew! Ce emotii am avut la montaj! Dar m-am descurcat. Abia astept sa-l tai sa vad cum arata inauntru. :)
RăspundețiȘtergereAbia astept si eu sa vad rezultatul! :)
RăspundețiȘtergereDin cele 2 lingurite pe care le-am apucat din pricina găştii de copii care i-au dat târcoale, pot sa-ti spun ca e cel mai bun tort pe care eu l-am facut vreodata (probabil ca tu mai ai altele la fel de bune sau si mai si, le am pe lista experimentelor in asteptare). Si usor de facut, nu mi-a rapit mult timp.
RăspundețiȘtergereData viitoare vreau sa-mi iasa perfect, adica: o sa tai blatul in 4 fâşii fiindca eu il fac in tava de aragaz si iese un pic cam inalt; si o sa presar un pic de zahar pe prosopul umed pe care-l scot (s-a lipit un pic de el).
Multumim frumos, Miha! :)