Prajitura Tosca
Prajitura Tosca |
# Pentru blatul 1 avem nevoie de:
# 6 albusuri
# 150 g zahar
# 50 g mac
# 2 linguri nuca de cocos
# 3 linguri faina
# 1/2 lingurita praf de copt
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam macul si nuca de cocos,
iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia o turnam intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.
# Pentru crema avem nevoie de:
# 6 galbenusuri
# 8 linguri zahar
# 3 linguri amidon
# 225 ml lapte
# 200 g unt
# vanilie
Galbenusurile le frecam cu 6 linguri de zahar pana devin albicioase. Adaugam amidonul si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Desfacem totul cu latele rece si punem pe aragaz la foc mic. Amestecam incontinuu pana se ingroasa compozitia. Lasam la racit.
Intre timp batem untul spuma cu cele 2 linguri de zahar ramase si cu vanilia si-l adaugam cate putin in crema de galbenusuri bine racita.
Crema obtinuta se repartizeaza uniform pe blatul cu mac.
# Pentru sirop avem nevoie de:
# 100 ml apa
# 100 g zahar
# 1 lingura lichior de ciocolata
Zaharul il caramelizam, apoi il "stingem" cu apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit si din cand in cand amestecam sa se topeasca zaharl caramel. Dupa racire adaugam si lichiorul.
# Pentru blatul 2 avem nevoie de:
# 150 g biscuiti obisnuiti
Biscuitii ii insiropam,
apoi ii aliniem frumos peste stratul de crema.
# Pentru glazura avem nevoie de:
# 100 g ciocolata amaruie
# 50 ml frisca lichida
# 50 g unt
Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Se aduce compozitia pana la punctul de fierbere apoi se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase se toarna peste blatul de biscuiti.
Se da la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza.
by Diamond
Foarte reusita prajitura, imi lasa apa in gura, trimite-mi cu prasitia o bucatica direct in balcon la mine :))
RăspundețiȘtergereMIHA CE SA MAI ZIC ....:0 FACI NISTE PRAJITURI EXCELENTE ...FELICITARI!!!
RăspundețiȘtergereFF REUSIT SI SIGUR E BUN LA GUST
MERSI PT, COMENTRII :) (SI NOU NE-A PLACUT NUAMI CA E IUTEEEEE :) )
arata minunat!
RăspundețiȘtergeremai Miha!
tu faci prajiturile perfecte,pe cuvant!:))
Ce bine arata si dupa ce contine trebuie sa fie tare de buna!
RăspundețiȘtergereTe pup,un weekend placut!
mai ,esti o sursa inepuizabila de dulcegarii,te pup si un week-end minunat,nu mai ma uit la praji ca ma ademeneste rau!
RăspundețiȘtergerelooks very delicious....
RăspundețiȘtergereArata super si imi inchipui ca e la fel de delicioasa! Felicitari! Te asteapta la mine 2 premii!Week-end placut!
RăspundețiȘtergeream lipsit aseara de la chef, asa ca iti trimit un premiu. vino sa-l ridici. te puppp!
RăspundețiȘtergerePrajitura asta mi-a atras atentia de cand am vazut-o la Diamond, o voi face cu siguranta, vad ca tu mi-ai luat-o inainte!
RăspundețiȘtergereLa mine pe blog te asteapta un premiu, cand poti si ai timp te astept sa-l ridici!
Am un premiu pentru tine!Iti doresc o saptamina frumoasa!XXX
RăspundețiȘtergereVicky, multumesc!
RăspundețiȘtergereUnde gasesc prastie? :))
Anca, multumesc!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar o prajitura f buna si fina. Merita incercata. Si daca n-aveti pitici pofticiosi in jur poti face varianta lui Diamond, insiropata cu cafea. ;)
Gaby, ti-am mai zis ca esti o draguta? :)
RăspundețiȘtergereMultumesc! Pup!
Carmen, o saptamana buna si tie! Pup!
RăspundețiȘtergereAlison, o saptamana buna si tie! :)
RăspundețiȘtergereLista de asteptare cu dulciuri e luuungaaa...:))
Pup!
Eldivenlerim, thank you!
RăspundețiȘtergereNice name! :)
Ange, multumesc!
RăspundețiȘtergereMimita, multumesc de premii. Indata voi trece sa le ridic!
RăspundețiȘtergereO saptamana buna!
Livia, multumesc! Acu vin! :)
RăspundețiȘtergereFlori, n-ai pierdut nimic! :))
RăspundețiȘtergereVin imediat! Multumesc! Pup!
miha, ce frumoasa a iesit prajitura, acush a vazut!:D zi-mi repede ti-a placut? pe mine m-a dat pe spate cu totul!:D te pup, o zi faina!:D
RăspundețiȘtergereNorocul meu a fost concursul de pe bucataras.ro, ca sa remarc aceasta prajitura. Numai ca am ramas salivand la tine pe blog admirand si multe alte preparate. Sunt la dieta, deci dulciuri cu moderatie. Am remarcat insa cat de deosebite sunt unele de aici si cat de bine prezentate. Sigur o sa mai trec, sa-mi clatesc ochii si sa ma mai inspir atunci cand fac dulciuri la ziua de Carbohidrati. Felicitari!
RăspundețiȘtergereElena, multumesc tare mult de aprecieri.
RăspundețiȘtergereSi mai ales pentru votul de pe bucataras, daca mi-l vei da. :)))
Te mai astept pe la mine si sper sa gasesti aici intotdeauna ceea ce-ti doresti.
Pup si zi buna!
Diamond, dragamea, nu stiu cum se face de-am omis sa-ti raspund. N-a fost cu intentie. Iarta-ma.
RăspundețiȘtergereDa, ne-a placut tare mult prajitura. O combinatie reusita! :)
Am facut si eu prajitura asta de Paste si a iesit delicioasa! Am avut mare succes cu ea! Crema e foarte fina si pufoasa si excelent combinata cu glazura de ciocolata! Yummyyy!
RăspundețiȘtergereLavida, sa o papati sanatosi. Ma bucur tare mult ca v-a placut. E intr-adevar o prajitura foarte buna si aspectuoasa. :)
RăspundețiȘtergerePaste fericit!
cine poate sa mi spuna cu ce as putea inlocui amidonul?multumesc
RăspundețiȘtergereEstera, poti inlocui cu faina.
RăspundețiȘtergereAm incercat reteta si victorie,a fost un cadou frumos pentu fica mea Andreea,iti multumesc din suflet.Felicitari pentru retete divine
RăspundețiȘtergereVioleta, ma bucur mult pentru reusita ta! Pupici!
RăspundețiȘtergereservus miha,am si eu o intrebare;DACA AS FACE BLATURILE CU CATEVA ZILE INAINTE AR FI BUNE?
RăspundețiȘtergereSincer, n-am incercat niciodata sa fac blaturile cu cateva zile inainte. Dar ma gandesc ca 2-3 zile, pastrat la loc racoros si uscat, nu e bai.
RăspundețiȘtergereSuper praji!!! O aveam de ceva vreme in plan si acum i-a venit randul. Mi-a placut tare mult. Mi-ar fi placut sa insiropez biscuitii in cafea, dar na, asa e cu pitici :) Pupici si un Craciun linistit!
RăspundețiȘtergereE absolut fabuloasa. Am facut-o si de Revelion si de ziua sotului, si absolut toata lumea a fost cucerita de ea ! Mi-a iesit reteta din prima, de obiecei nu-mi ies retele noi, dar aceasta este minunata!
RăspundețiȘtergereFelicitari, si multumesc pt reteta!
Ancuta, pupici! Mai aveam putin si ajungeam aici la Craciunul celalalt. :))) N-a fost cu rea intentie, te rog sa ma scuzi.
RăspundețiȘtergereIrina, ma bucur tare mult pentru reusita ta. Este intr-adevar o prajitura delicioasa, usor de facut si foarte aspectuoasa.
RăspundețiȘtergereTe imbratisez si te mai astept pe la mine. :)
Minunata.Totusi intreb,50 g mac sau 100,in imagine pare mai multicel.Astept un raspuns.Multumesc,o zi buna!
RăspundețiȘtergereMikaela, e exact cat am scris in reteta, 50 g. Pare multicel, dar macul fiind usor intra destul de mult in cele 50 g.
RăspundețiȘtergereDaca ti se pare prea putin sau prea mult poti ajusta cantitatea in functie de preferinta. ;)
Daca mai ai si alte nelamuriri nu ezita sa ma intrebi.
O zi mununata.
E foarte bun reteta! Am facut-o de curand si s-a terminat intr-o zi , ceea ce e de apreciat pt niste "fitosi" la mancare !! Multumesc nespus pt reteta si pt multe altele depe acets blog >:D< !
RăspundețiȘtergereAndra, sa va fie de bine. Ma bucur tare mult ca ti-ai impresionat mofturosii. Am si eu mofturosii mei acasa si stiu ce bucurie te incearca atunci cand ii vezi infulecand. :)))
RăspundețiȘtergereCat reprezinta 1 lingura faina in grame? Eu am o masura de la MP si are 6 g faina. La aceasta reteta considerand 6g/lingura mi se pare prea putin. N-as vrea sa gresesc reteta.Deci cat?
RăspundețiȘtergere1 lingura de faina=25 de grame
RăspundețiȘtergereAici gasesti un tabel care poate fi util si in alte cazuri: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/12/unitati-de-masura-in-bucatarie.html
Buna.
RăspundețiȘtergereM-ar interesa legat de glazura, pentru un tort cu diamentrul de 28 cm, cu un blat undeva la vreo 10 oua, cantitatile trebuie sa le dublez, sau imi ajunge cu cantitatile scrise de dvs . ? Si pe margini pot aranja glazura cu o racleta, un cutit, sau isi pierde consistenta ? Si, in final, o ultima intrebare..ar mai fii necesar sa acopar tortul cu crema inainte de glazura, sau nu ? Tin sa precizez, daca este necesar, ca am crema ganache.
Va multumesc mult.
O zi frumoasa in continuare!
Issa, daca vrei sa pui glazura si pe margini va trebui sa dublezi cantitatile.
RăspundețiȘtergereCat este inca lichida torni peste tort incepand din mijlocul blatului si lasi sa curga peste margini. E ok sa te ajuti de un cutit cu lama lata.
Nu este necesar sa ungi tortul cu crema. Glazura fiind moale cand o torni peste tort se lipeste bine de blat.
Daca mai ai ceva nelamuriri nu ezita sa ma intrebi. Aici sunt! :)
prajitura arata minunat si cred ca are un gust foarte bun
RăspundețiȘtergereprajitura arate f bine si cred are un gust minunat
RăspundețiȘtergereas avea o intrebare in legatura cu crema de ciocolata. frisca lichida e crema pe care o bati pana se face frisca? la fierbere nu se taie? multumesc frumos. prajitura e senzationala
RăspundețiȘtergereRaluca
Raluca, frisca lichida este crema pe care o bati si se face frisca, da. Exista varianta vegetala (Hulala, Meggle...) si varianta naturala (La Dorna, Viam din Kaufland...)
RăspundețiȘtergereMultumesc si iti doresc spor! :*
Reteta asta o am si eu de la mama mea soacra..numai k e putin..ff putin diferita..si anume la cantitati...iar biscutii iau picnik k absoarbe mult mai repede decat cei obisnuiti....si in loc sa ma chinui cu crema,k se mai prinde de fund,fac o budinca de vanilie..si totul iese k la carte..arata fff bn si gustul mmm..Yami YAmi ..nu te mai opresti.pe cuvantul meu
RăspundețiȘtergereBiscuitii pot fi de oricare pana la urma, e chestie doar de preferinta. Mie nu-mi plac pentru ca se inmoaie prea tare, dar...repet...e chestie doar de gust.
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si te mai stept!
am facut o si eu ieri prajitura asta,e superr buunnnaaaaa!!!bravo Miha!felicitari!!
RăspundețiȘtergereFelicitari! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
RăspundețiȘtergere