Tort cu cafea
Avem nevoie de:
* Pentru blat:
* 6 oua
* 150 g zahar
* 3 linguri ulei
* 40 g amidon
* 20 g cacao
* 100 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* 100 g nuca macinata
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se freaca bine cu ulei si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi faina amestecata cu praf de copt, cacao si amidon.
La sfarsit incorporam si nuca macinata, usor cu miscari de sus in jos.
Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180 de grade pentru 35-40 de minute (facem testul scobitorii)
* Pentru crema:
* 4 galbenusuri
* 200 zahar
* 50 g lapte praf
* 500 ml frisca lichida
* 3 linguri cafea instant
* 10 g gelatina
Galbenusurile se freaca cu zahar pana devin ca o crema.
Adaugam laptele praf,
apoi cafeaua dizolvata intr-o ceasca de apa. Omogenizam si punem vasul la bain-marin pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata in cateva linguri de apa rece. Duap ce s-a racit complet adaugam frisca lichida batuta si omogenizam.
* Pentru insiropat:
* 100 ml apa
* 100 g zahar
* 1 lingura cafea instant
Punem apa la fiert impreuna la fiert pentru 5 minte. adaugam cafeaua si lasam la racit.
* Pentru decor:
* 100 ml frisca lichida
* 1 lingurita cafea instant
* cateva boabe de cafea
Blatul copt si racit il taiem in 2 parti. Se poate taia si in 3 foarte bine.
Primul blat il asezam in tava, il insiropam, apoi repartizam crema cu cafea.
Acoperim cu cel de-al doilea blat,
acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Se scoate inelul detasabil si ornam tortul cu frisca si boabe de cafea, dupa preferinta.
Si cate o feliuta revitalizanta... :))
Oof, si eu m-am muncit azi la un tort, da' pana maine n-avem parte de el...tre sa stea peste noapte...chestii din astea...
RăspundețiȘtergereAl tau insa imi face cu ochiul, vreau si eu! Cu ce ai "brazdat" dungulitele alea pe suprafata lui? E f. dragut.
Si vad ca ai schimbat look-ul blogului, sa stii ca imi place mai mult asa!
Weekend fain, Miha!! :)
Minunat Miha!!! O sa-l incerc si eu! Pupici si numai bine.
RăspundețiȘtergereMmmm, foarte apetisant! Ce frumos a iesit blatul tau! De crema nici n-am curaj sa mai zic nimic.
RăspundețiȘtergereNu stiu ce ai cu mine, dar faci numai bunatati care ma fac sa salivez non stop, pana le incerc si dupa ;)
Delicosssss. Felicitari pt rabdare si talent
RăspundețiȘtergereEu ma servesc cu amindoua felii. Parca ii si simt gustul..mhhhh yammiii Un sfirsit de saptamina placut! Cami
RăspundețiȘtergereiau si eu o bucata revitalizanta asa de dim merge la fix cu o cafeluta :))) duminica placuta drago, pusi
RăspundețiȘtergereabia, m-am trezit, imi beau cafeaua si salivez rau la tortul tau :D
RăspundețiȘtergereFur si eu o feliuta, asta daca a mai ramas ceva...
RăspundețiȘtergereUn premiu si un joculet, te asteapta la mine... Pupici si o seara placuta !
Ralu, multumesc!
RăspundețiȘtergereScuze ca raspund tarziu, am fost tare prinsa cu pregatirile de aniversare. :)
Pentru "brazdat" am folosit un "pieptene" de cofetarie. Nu stiu daca asa ii zice, dar cu asta seamana. :))
Marcela, multumesc! Ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta, iar daca il vei incerca ma voi simti onorata. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Livia! Intr-adevar a fost un tort bun. Si revigorant! :))
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult Veronica. Nu stiu cat talent am, dar pasiune e cu siguranta. :))
RăspundețiȘtergereCami, o saptamana minunata!
RăspundețiȘtergereDiamond, stii cat e de bun langa o cafeluta? :)) Mmmmm...
RăspundețiȘtergereSi te trezesti instant. :))
Claudia, draga mea banatanca, tu m-ai urat in week-end eu te urez la inceput de saptamana. Pup!
RăspundețiȘtergereAhaaa...cuscra...deci aici m-ai anuntat de joculet. :))
RăspundețiȘtergereVin! Nu stiu cand, dar vin! :))