Tort Caramel

duminică, 21 februarie 2010





# Blat:

# 5 oua
# 100 g zahar
# 2 linguri ulei
# 30 g amidon
# 100 g faina
# 1 praf de copt
# 3 linguri bilute de ciocolata

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare, cu un praf de sare. Cand s-a intarit bine se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea lucioasa.

Galbenusurile le amestecam cu uleiul, dupa care incet incet le incorporam in bezea.

Faina o amestecam cu praful de copt si amidonul si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La sfarsit, bilutele de ciocolata.

Aluatul obtinut il turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt



si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba cu scobitoarea. ;)

# Pentru crema:

# 3 galbenusuri
# 200 g zahar
# 220 ml lapte
# 250 ml frisca
# 1 lingura amidon
# 10 g gelatina

Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Omogenizam.

Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Zaharul il caramelizam si cand a devenit auriu su adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla si poate da pe alaturi. Punem din nou pe foc si tinem pana se topeste tot caramelul, amestecand continuu.

Turnam caramelul fierbinte peste galbenusuri, incet sa nu rezulte cocoloase. Punem din nou pe foc si amestecand continuu fierbem pana incepe sa se ingroase. Consistenta trebuie sa fie ca aceea a unei smantani. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si dam la rece pana incepe sa se intareasca.



Frisca lichida o mixam pana devine pufoasa si o incorporam in budinca de caramel.



Blatul copt si racit il taiem in 3.

Crema o impartim in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi, pe care le insiropam.





# Pentru sirop:

# 50 g zahar
# 100 ml apa
# 2 linguri lichior de ciocolata

Punem apa la fiert cu zaharul, pana ce acesta din urma se dizolva. Lasam la racit, apoi adaugam si lichiorul.

# Pentru glazura:

# 100 g ciocolata amaruie
# 50 g unt
# 50 ml frisca lichida
# 1 lingura lichior de ciocolata

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam si lichiorul. Lasam la racit si cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o turnam peste tort.

# Pentru turturii de caramel:

# 50 g zahar

Zaharul il caramelizam, apoi cu o furculita trasam linii (abstracte :)) ) pe hartie de copt, unsa cu putin ulei.

Share This Post

14 comentarii:

  1. Draga Miha, super frumos si delicios tortuletul tau! O duminica frumoasa si multi pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bun trebuie saa fie, vreau si eu o portie cat de mica..............?

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos tortuletul! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mamma mia, alt tort bestial... ti-am mai spus, mi-e ciuda ca poti minca atitea dulciuri, fara mine... Pupici si-o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat arata tortul tau Miha !!! Imi ploua deja in gura....
    Cu siguranta am sa-l testez si eu....

    RăspundețiȘtergere
  6. O ce bine arata!
    Ce bun ar fi acum ca tocmai am terminat de servit masa si azi nu am facut prajitura,miine fac ca vine cineva acasa....!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Gata,am si votat am si papat cu ochii! Pa ,pa!

    RăspundețiȘtergere
  8. mmm,ca tare bine arata!o duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata superb!
    Am o intrebare totusi...am observat ca de fiecare data cand faci crema pentru tort, folosesti gelatina si ma mira acest lucru. Sunt retetele tale 100% autentice (Romanesti) sau sunt preluate din site-uri sau magazine internationale? Intreb acest lucru pentru ca nicaieri in patiseria franceza,italiana, americana etc ...nicaieri nu se mai gaseste gelatina in crema pentru tort, tarta etc...Am o carte de bucate Romaneasca pe care am adus-o cu mine aici in Statele Unite si intradevar observ in retete folosirea gelatinei, dar acest lucru este "scoala veche" .Acum sunt alte ingrediente mult mai versate (ex:amidonul) care inlocuiesc rolul gelatine in majoritatea retelelor. Gelatina se foloseste inca in anumite retete dar foarte rar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Miha,sper ca mi-ai pastrat o felie de tort pentru maine la vizita saptamanala...asa...daca vrei sa mai fii preietena mea

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragă Miha,
    Să ştii că mi-a picat cu tronc tortul ăsta şi nu m-am lăsat până nu l-am făcut. Chit că s-au uitat toate vânzătoarele ca la nebuni la mine când căutam disperată biluţe de ciocolată :)). Deci le zice ornamente la biluţele astea, am descoperit.
    Tortul a fost minunat. Mulţumesc! După gustul meu, l-aş fi însiropat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ornamente le zice? :))) Cu siguranta se pot inlocui cu ciocolata rasa, daca nu gasesti bilute-ornamente. :)
    Iti multumesc de aprecieri si ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul. Da, se poate insiropa mai mult, dar asta e chestie de gusturi si preferinte.
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna,

    Am incercat reteta si sotul meu este foarte incantat. Nu am folosit amidon nici pentru blat si nici pentru crema si totul a iesit foarte bine. Nu am mai insiropat blatul pentru ca am gustat inainte crema si mi s-a parut destul de dulce. Data viitoare insa (pentru ca sigur il voi mai face) voi alege sa pun mai putin zahar in crema, in jur de 120-150 grame. L-am lasat peste noapte in frigider si dimineata am savurat fiecare cate doua portii. :)
    Multumim tare mult pentru reteta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu placere si sa va fie de bine! Pupici!

    RăspundețiȘtergere