Prajitura desteapta cu ciocolata

miercuri, 24 noiembrie 2010


 * 5 oua
* 150 g zahar
* 50 g unt
* 500 ml lapte
* 150 g ciocolata amaruie
* 5 linguri de faina
* esenta de vanilie


Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga ciocolata topita impreuna cu untul, racita la temperatura camerei, esenta de vanilie si faina. Adaugam laptele cate putin, iar la sfarsit incorporam albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.

Compozitia se toarna intr-un vas termorezistent (22 cm diametru) bine uns cu unt si tapetat cu faina. Se da vasul la cuptor la foc mic, timp de aproximativ 1 ora, pana se separa blaturile si apar mici crapaturi la suprafata blatului.

Se lasa la racit in tava, apoi se da la frigider pentru cateva ore. Este foarte buna rece, a doua zi este super.

Se portioneaza si se presara cu zahar pudra.

Buna prajiturica...dar inca am o dilema...care o fi mai buna? Aia alba sau asta neagra? :))

Share This Post

16 comentarii:

  1. Foarte frumos, cum poti sa tai asa feli frumoase

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca de amandoua...iti fur o bucatica pana caf eu una

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat, nu credeam ca o sa iasa asa de mistoaca cu cioco. O zi minunata!,Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu prima ocazie fac si eu prajiturica asta cu ciocolata ca nu am facut pana acum si sunt tare curioasa sa vad cum este. Saru'mana de idee!

    RăspundețiȘtergere
  5. Que delicia de pastel, se ve realmente delicioso.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut si eu prajitura asta,si cu cioco si fara ,sau cu fructe ,dar niciodata nu mi-a crescut blatul deasupra asa inalt si pufos,care este secretul(daca-l pot afla?)?Te pup si sa stii ca nu-mi scapa nici o postare pe care o expui,esti de admirat chiar daca nu ti-am lasat mesaj pana acum.O seara frumoasa!!
    Mirela

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte buna Miha, insa n-am inteles cum vad ca se separa blaturile, am nevoie de un vas de sticla ?

    RăspundețiȘtergere
  8. m-ai tentat draga mea :))) cred ca am sa fac una din ele cu siguranta :-* chiar ma mananca mainele :))

    RăspundețiȘtergere
  9. n-am incercat niciodata, dar ideea asta de prajitura multistratificata care lucreaza singura ma incanta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Tocmai ce discutam acum cu Anastasia despre prajitura asta si mi-am dat seama ca am ramas in aer cu niste raspunsuri.
    Mirela, imi pare extrem de rau pentru intarziere, n-a fost cu rea intentie, doar am omis.
    N-am nici un secret la prajitura asta, dar din experienta mea zic eu ca mult conteaza cat de bine sunt batute albusurile si mai apoi sa fie incorporate usor in compozitie, dar fara a insista prea mult, sa nu iasa aerul din ele.
    Conteaza si temperatura de coacere, sa fie focul mic. Eu am un aragaz pe gaz, fara termostat si il reglez pe treapta cea mai mica.
    E gata de copt atunci cand blatul de deasupra e ferm si ii apar mici crapaturi la suprafata.
    Varianta cu fructe inca n-am incercat-o, dar suna tentant. :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc tuturor pentru aprecieri. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Miha!Daca ar fi sa fac prajitura intr-o tava dreptunghiulara ce dimensiuni ar trebui sa aibe pt cantitatile tale? Tu specifici in reteta ca ai folosit un vas termorezistent de diametru 22 cm...
    Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Alina, eu am facut o data intr-un vas 23/13 de yena si a fost ok

    RăspundețiȘtergere