Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate
5 albusuri
100 g zahar
200 g nuca macinata
4 linguri faina
1 praf de copt
200 g ciocolata alba
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca pentru bezea. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o incorporam usor in spuma de albusuri, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se aureste usor deasupra, in jur de 30-35 minute. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Peste blatul racit se pune in strat ciocolata alba rasa pe razatoarea cu ochiuri mari.
Pentru crema:
150 g zahar
200 g unt
6 galbenusuri
200 g nuca sfaramata
Zaharul se caramelizeaza la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare, se da deoparte si se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca usor (atentie la aburi), se pune din nou pe foc si amestecand continuu se fierbe pana compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Compozitia se va ingrosa, ajungand de consistenta smantanii. Adaugam si nuca sfaramata (nu macinata).
Omogenizam, lasam sa se racoreasca putin si turnam crema peste blat. Dam la frigider.
Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
50 g unt
Ciocolata o topim la microunde impreuna cu untul si frisca lichida. Omogenizam, lasam sa se raceasca si turnam peste prajitura. Dam din nou la frigider, pentru 2 ore, apoi se portioneaza.
Reteta incercata si de Ilda:
Magnifico este pastel, eres la reina de los pastelitos.
RăspundețiȘtergereSaludos
Ce buna trebuie sa fie!!!
RăspundețiȘtergereVrewau si eu, tu, Miha, tu.
Ador prajiturile cu nuca, iar a ta e un rasfat cu nuca si-n blat si-n crema. Cu prima ocazie o incerc. Week-end placut!
RăspundețiȘtergereChiar asa!!!...tot ce e mai bun e in aceasta prajitura:ciocolata,caramel,nuci!Am s-o incerc si eu...promit!
RăspundețiȘtergereTe pup si un weekend placut!
Ps.galbenusurile se adauga cind e fierbinte compozitia sau se lasa sa se raceasca un pic?
Multumesc Jose Manuel! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabi. :*
RăspundețiȘtergereSi...stii, nu? FA-TI! :))))
Multumesc Sara! :* Week-end placut!
RăspundețiȘtergereMultumesc Carmen. :*
RăspundețiȘtergereGalbenusurile se pun in crema fierbinte.
OOOO ce bunatate
RăspundețiȘtergereDe data asta e super yumm yumm!
RăspundețiȘtergereMa 'nervezi cu reteta ta, postezi vinerea retete pacatoase ca sa ma ling pe buze fara sa maninc... Oricum iau o feliuta mica, ca nu ma vede nimeni... yamiii.... buna...
RăspundețiȘtergerete astept cu drag pe la mine http://lily-musat.blogspot.com/2011/03/nou-forme-de-copt-accesorii-patiserie.html
RăspundețiȘtergereEste similara cu Snickers aceasta prajitura :) like it!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru tot ce faci .De fiecare data reuusesti sa ma uimesti.TINE-TOT ASA!! PS spune-mi care este site-ul de unde pot comanda tocatorul minune de care ne-ai povestit.Nu iti mai gasesc postarea.
RăspundețiȘtergereIar ai aparut cu ciocolata? Vrei sa ma omori? Ca mie imi place si aia alba si aia neagra. Nu vrei sa te muti la Bucuresti? :D
RăspundețiȘtergeresuper reteta! crezi ca as putea sa pun doar jum din cantitatea de unt si cealalta jum sa fie de smantana lichida pt frisca? mutumesc, Mihaela!
RăspundețiȘtergereMultumesc Bianka. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Mino! Te-as pofti pe la mine, dar stiu ca nu vrei. :)))
RăspundețiȘtergereCuscra, is pacatoasa, stiu :))
RăspundețiȘtergereLili, multumesc de invitatie. Am vazut niste chestii tare interesante pe acolo. Ma tenteaza. :))
RăspundețiȘtergereExplora, eu stiu ca prajitura Snickers e cu crema de ciocolata/cacao...nu stiam si de varianta cu ciocolata alba.
RăspundețiȘtergereAnonim, despre postarea asta este vorba? http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/02/concurs-kitchen-aid.html
RăspundețiȘtergereBrandusa, ma primesti? :)))
RăspundețiȘtergereMihaela, poti face si asa, desigur. Uite si aici o alta varianta de caramel http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/09/cubulete-cu-caramel.html
RăspundețiȘtergereSunt convinsa ca si asta-i bestiala , dar draga de ea cred ca de data asta a scapat de plagiat ... e cam mult zahar ptr mine , deci , sa-mi zici si mie ,,FA-TI" ... neaaaaaaa ... hihihi
RăspundețiȘtergereDoamne cum arata Miha! Esti extraordinara!!!!
RăspundețiȘtergereMiha vin la tine,ma primesti?Dar vin cu toata gasca,pupppppppppppp
RăspundețiȘtergereDiana, imi pare rau ca nu ma poti plagia, poate data viitoare. :* :* :*
RăspundețiȘtergereRuxy, esti o draguta, ca intotdeauna. Te pup! :*
RăspundețiȘtergereNadina...ce fain ar fi!!! Cu drag te-as primi...oricand. Te pup! :*
RăspundețiȘtergereFoarte buna praji :)
RăspundețiȘtergeresi eu fac prajitura asta dar a mea iese mai frumosa pt ca fac crema de zahar ars un pic diferita(pun galbenusurile frecate cu 5 lg.de zahar peste zaharul topit cu margarina si nuca care se inabuse in zaharul caramel inainte de a adauga galbenusuriile)
RăspundețiȘtergereeu nu prea sunt fan nuca.nu as putea inlocui cu migdale?
RăspundețiȘtergereN-am incercat niciodata cu migdale, dar sunt sigura ca va fi buna. De ce nu?
RăspundețiȘtergereSi eu am facut-o foarte des prajitura asta dar fara glazura de pe deasupra, doar cu ciocolata neagra rasa. Nu lipseste de la nici o sarbatoare doar ca nu am postat-o inca...
RăspundețiȘtergereMimita, eu nu stiam de bunatate de prajitura pana nu mi-a dat prietena mea reteta. :)
RăspundețiȘtergereExcelenta!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergere