Bagheta
500 g faina alba
250 ml apa
30 ml ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita miere
10 g drojdie uscata
Am preparat aluatul la masina de paine, programul de framantare + dospire.
In cuva masinii de paine se pune faina si sarea. Drojdia amestecata cu zaharul si mierea, se dizolva in putina apa calduta. Se toarna peste faina, adaugam restul de apa si uleiul. Se framanta un aluat elastic si omogen.
Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 3 parti egale (sau 4, in functie de marimea tavii)
Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana pana ii dam o forma dreptunghiulara. Impaturim dreptunghiul pe lungime, astfel incat sa acopere 3/4 din suprafata. Lipim marginea apasand usor cu degetele, apoi din partea dublata incepem sa rulam, dand aluatului forma de sul. Sulul astfel format il intindem apoi cu mana (prin rulare cu palmele) pana ajunge la dimensiunea tavii.
In tava tapetata cu hartie de copt punem prima bagheta. Indoim putin hartia, astfel incat sa facem o margine. Repetam operatiunea dupa fiecare bagheta in parte. Lateralele le vom sustine cu 2 cutii de carton, de la folia de aluminiu sau cea alimentara. Astfel baghetele vor creste numai in inaltime, nu si in latime.
Cine are forma speciala de copt baghete va sari peste aceasta operatiune. :)
Acoperim tava cu folie alimetara si lasam vreo jumatate de ora la crescut. Le-am uns cu galbenus de ou desfacut cu 2 linguri de lapte, am crestat din loc in loc cu un forfece de bucatarie si am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana s-au rumenit frumos.
Sursa de inspiratie
Helou, faci piine si nu ma inviti ?! Ma bucur ca ti-a placut, ai vazut ca dispare ca prin farmec... Stii ce publicitate fac pe canalele de tv italiane, ca piinea alba din comert e facuta cu conservanti care ingrasa ficatul si poti face diabet... abia acum a priceput barbatul meu de ce ii ieseau analizele asa de rele... Mama ce mult am vorbit, concluzia, piinea facuta in casa e sanatoasa si delicioasa... Hai ca te-am pupicit, iau un colt de piine ca mi s-a facut foame la cit am scris...
RăspundețiȘtergereNimic nu se compara cu painea de casa. De vreo 4 ani de cand am luat masina de paine abia daca m-am mai atins de painea cumparata. Iar baghetele tale arata tare apetisante. Parca simt mirosul de paine calda! Dau fuguta sa fac si eu o portie :)
RăspundețiȘtergerecutiile alea n-au luat foc la cuptor?
RăspundețiȘtergereNu Alice. Si eu m-am gandit la asta, dar nu s-a intamplat nimic. ;)
RăspundețiȘtergereOana, si noi la fel...foarte foarte rar am mai cumparat paine din comert. ;)
RăspundețiȘtergereCuscra, foarte buna a fost.
RăspundețiȘtergereAsa cum ziceam si Oanei, noi n-am mai cumparat paine din comert decat f rar, in rest fac acasa, tocmai din acest motiv, ca e mai sanatoasa si nu are toate porcariile bagate in ea.
Te pupacesc si multumesc de reteta!
Stii unde e facuta piinea din comertul italian ?! In Romania... da, o congeleaza si dupa aia cind ajunge in Italia, o baga in cuptoare, de aceea piinea e frumoasa, grasa... dar daca o lasi pe masa fara sa o tii in punga se intareste automat... Si inca ceva... eu am uitat sa scriu, cutiile le iei cind bagi piinita in cuptor... ai fost norocoasa ca nu au luat foc... Pup !!!
RăspundețiȘtergere:))) Bine ca-mi spui dupa. :))) Oricum nu s-a intamplat nimic, pot face poze ca dovada. :)))
RăspundețiȘtergereHey, Miha! Chiar imi propusesem sa fac baghete week-end-ul ce vine. Acum ca mi-ai servit reteta, nu mai am nicio scuza :))
RăspundețiȘtergereMiha, arata minunat! o sa incerc si eu marea cu degetul si o sa fac niste baghete!
RăspundețiȘtergerete pup :*
nimik nu poate fi mai bun :(((((( , ador painica facuta in casa !!!!
RăspundețiȘtergereArata minunat, ador painea de casa :-*
RăspundețiȘtergerearata minunat..... gustul cred ca e la fel....
RăspundețiȘtergereminunate...sigur o sa fac si eu...
RăspundețiȘtergerePerfecte pentru concurs!! cred ca-ti mirosea casa a primavara!! prin mail o bagheta te rog! pup
RăspundețiȘtergereMinunate! Imi place pont-ul pentru copt!
RăspundețiȘtergereMiroase a painica calda, yamiiiiii!!!!!
RăspundețiȘtergereA incercat cineva si cu faina integrala? Ies la fel de bune?
RăspundețiȘtergeream sa fac si eu baghete:) m-ai convins :D
RăspundețiȘtergereMinunate!! Felicitari, imi plac mult fotografiile!
RăspundețiȘtergeream facut painea e minunata si crema de cicolata neagra la fel mersi pt retetele superbe besitoooo
RăspundețiȘtergerearata grozav!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereBeautiful !!! Eu am o focaccia in cuptor, asa ca am cu ce ma alina. :) Pup, scumpa!xoxo
RăspundețiȘtergereBuuun! Foarte bun!
RăspundețiȘtergerehttp://iulianberzuc.blogspot.com/
Au reusit minunate
RăspundețiȘtergereVai cum pot arata ,daca le vede Cristi ,,papabun,, ....abia astept sa fac si eu ,pup o seara faina!!
RăspundețiȘtergerece frumos arata bachetele tale
RăspundețiȘtergeredeci e deci e deci...durere...foarte frumos si gustos...si cutiile alea de carton,nu iau fooooc/e foarte buna ideea.bravopup,mariana.
RăspundețiȘtergereHey Sabina... ma bucur ca ti-am dat imboldul necesar sa faci baghete. Week-end-ul a trecut, sper ca le-ai si papat de-acu. :)))
RăspundețiȘtergerePupici Emily. Ma bucur ca-ti plac, iar daca le vei face ma voi mai bucura inca o data. :))
RăspundețiȘtergereCat, de cand mi-am cumparat masina de paine, imi place sa incerc fel si fel de painici delicioase. ;)
RăspundețiȘtergereAnastasia, si noi! :) Pupici!
RăspundețiȘtergereIrina, ai dreptate! ;) Multumesc! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Lily! :*
RăspundețiȘtergereAntonina, am trimis mail, ai primit bagheta? :))) Multumesc! :*
RăspundețiȘtergerePS: ce concurs? :)
Multumesc Raluca! :*
RăspundețiȘtergereSper sa-ti fie si tie de ajutor! ;)
Mihaela trimit si tie o bagheta? :)) Pupici!
RăspundețiȘtergereSimona, n-am incercat cu faina integrala, dar e o idee buna. De ce sa nu fie bun? Eu cred ca va fi chiar foarte bun. :)
RăspundețiȘtergereAndreea Elena, ma bucur! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Alexandrina! :*
RăspundețiȘtergereAnonim, si eu multumesc de incredere si aprecieri! :*
RăspundețiȘtergerePupici Pansy! Multumesc! :*
RăspundețiȘtergereAna Maria, ce pofta mi-ai facut de-o foccacia...mmm... Pupici draga mea!
RăspundețiȘtergereIulian, asa e! ;) Multumesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc Aziz-ule drag! :*
RăspundețiȘtergereRamona, multumesc! :)
RăspundețiȘtergereMariana, n-au luat foc, dar se pot scoate inainte de a baga baghetele la cuptor, asa cum zice Daniela. Chiar azi am mai facut o tura, fara cutiile alea (le-am tinut doar pana la momentul in care a trebuit sa le bag la cuptor) si au iesit foarte bine. ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc! :*
Daca nu framantam aluatul in masina de paine ,cum procedam?mai se lasa la dospit ,si daca da,cat?Multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereBuna.
RăspundețiȘtergereDa, se lasa la dospit, pana aluatul isi dubleaza volumul. Cred ca in jur de 1 ora, la loc caldut, este suficient.
la ce temperatura le coacem?sai daca nu avem drojdie uscata putem fol drojdie proaspata si daca da,cata?multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereBuna.
RăspundețiȘtergereSe coc la foc mediu, asa cum am scris in reteta. Asta inseamna ~180 grade pentru cine are aragaz cu termostat.
Desigur ca se poate folosi si drojdie proaspata, echivalentul la drojdia uscata, adica 25 de grame. Atat este necesar pentru 500 g faina.
Cu drag.
aspectoase baghetutele, dar ceva mult mai simplu de facut paine ,am gasit pe justlovecookin.com la Ana Maria Ciolacu ,vad ca a lasat si ea un comment.
RăspundețiȘtergereDe cand am descoperit-o pe Ana Maria o vizitez mereu ,iar aluatul de paine merge si la pizza ,pide...painea o fac din ce in ce mai diversificata ,ba impletita ba chifle si covrigei si le dau cu ou ,susan mac .O bunatate de paine neframantata are fata asta scumpica, reteta o fac cam la 3 zile dar cand o sa o fac din nou o sa fac si aceste baghetute aspectoase.imi place modul de prezentare ,te pupici de la malul marii ,lenna
aici e alt mod de paine neframantata http://profumiecolori.blogspot.com/
Am facut si eu astazi paine neframantata. Foarte buna, asa ca te inteleg cand spui ca e o bunatate! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc si pupam si noi!