Tort Martisor
Cantitatile sunt pentru 2 torturi, unul patrat 20/20 cm si unul rotund de 24 cm diametru.
Pentru blaturile de cacao:
200 g unt
200 g zahar
200 g ciocolata amaruie + 2 linguri lapte
8 oua
40 g cacao neagra
280 g faina
1 praf de copt
esenta de rom
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana devine pufos ca o crema. Ciocolata impreuna cu laptele o topim la microunde, omogenizam, lasam sa se racoreasca, apoi incorporam in crema de unt. Punem apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si esenta de rom. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, apoi o amestecam usor in compozitie, amestecand cu o lingura sau paleta, cu miscari de jos in sus.
Impartim compozitia in 4 parti si vom coace 4 foi (2 patrate, 2 rotunde) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 20 minute, fiecare. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru blatul de nuca:
6 oua
100 g zahar
3 linguri ulei
6 linguri faina
200 g nuca macinata
1 praf de copt
esenta de rom
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste bezea si amestecam usor. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si adaugam usor in compozitie.
Impartim compozitia in 2 parti si vom coace 2 blaturi (1 patrat si 1 rotund) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema:
500 g ciocolata amaruie
500 g mascarpone
400 ml frisca lichida
4 linguri coniac
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere, dam deoparte de pe foc, punem coniacul si omogenizam. Dam la rece pana crema se intareste.
Mascarponele se mixeaza pana devine pufos,
apoi incorporam cate o lingura din crema de ciocolata, mixand energic. Vom obtine o crema ciocolatoasa si pufoasa. Si buna, ca de nu va grabiti cu asamblarea, ramaneti fara ea. :)))
Pentru glazura:
300 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
100 g unt
Ciocolata o topim la microunde cu frisca lichida si untul. Omogenizam si lasam la racit.
Blaturile se insiropeaza usor cu un sirop facut din 100 ml apa, 50 g zahar si 2 linguri coniac.
Crema o impartim in 4 parti. Pe platou vom pune un blat de cacao, o parte din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a parte de crema si inca un blat de cacao. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea tort.
Se acopera cu glazura racita si se orneaza dupa preferinta.
Foarte frumoase! Amandoua!
RăspundețiȘtergereSi imi imaginez gustul..nuca, coniac:))) frisca, mascarpone.
mda....:P
gaby_d
Ce nebunie si cum arata.Super faina.
RăspundețiȘtergereDuminica placuta iti doresc.
Salut Miha!Nu stiu daca exista vreo bloggaritza care sa poata tine pasul cu tine!Te asteapta premii la mine pe blog.
RăspundețiȘtergeremama draga, nu degeaba esti preferata mea in materie de prajituri, macar ca nu pot prepara de ca tine, dar aici am de unde alege.
RăspundețiȘtergereF frumos tortul - eu sunt fan torturi si fursecuri - pe cand un tort cu crema de ceai verde matcha dar asa aranjat dupa gustul tau original si surprinzator.
numai bine, aurelia
Minunate,imi imaginez minunatul gustul.O duminica placuta iti doresc ,pup
RăspundețiȘtergereCe bun trebuie sa fie! Arata tare bine!
RăspundețiȘtergerePupici draga mea!
Niciodata nu e prea tarziu pentru asa delicii,esti mereu pe gustul meu,mai ales la dulciuri.Te pup si-ti multumesc ca imparti toate bunatatile cu noi!
RăspundețiȘtergereRealmente fantastica, que bonita te ha quedado.
RăspundețiȘtergereSaludos
Foarte frumos Miha!..am retinut reteta la crema.Multumesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult de aprecieri! Va pup cu drag pe toti! :)
RăspundețiȘtergereFoarte bun
RăspundețiȘtergereFooarte gustos! :)
RăspundețiȘtergere