Dulceata de cirese
Nefacand o cantitate mare si nu neaparat sa o tin pentru iarna, am redus considerabil portia de zahar, astfel ca de la proportia de 1:1 am ajuns aproape de 2:1
1300 g cirese fara samburi
750 g zahar
zeama de la 1 lamaie
Cireselor spalate si curatate de codite le-am scos samburii cu partea speciala a presei de usturoi.
Pentru cine face cantitati mari de dulceata o masina speciala de curatat samburii va fi de mare ajutor.
Punem ciresele curatate intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa putina zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic. De preferat, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.
In timpul fierberii se va forma spuma, ce o vom curata de cate ori este nevoie. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va "lega" destul de mult dupa ce se raceste.
Se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate, se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.
Minunata duceata,e una din preferatele mele,pupicei!
RăspundețiȘtergereEte ce gasesc io de de dimineata.
RăspundețiȘtergereImi ung panea cu unt si dupa dulceata vin la tine:D.
Buna dimineata!
Buna dimineata dragelor! :* :* :*
RăspundețiȘtergereLovely !! Miha asta este pentru Provocare?? :) Pupici
RăspundețiȘtergerePresimt ca ma apuca si pe mine un moment de harnicie :))))
RăspundețiȘtergereO saptamana frumoasa!
buna ziua.Va rog un sfat,cum pot sa dezleg dulceata de cirese?Multumesc .Aida
RăspundețiȘtergereAida, o ai deja preparata si vrei sa o folosesti la ceva anume sau ai facut-o acum si ai fiert-o prea mult? Scuze, dar n-am inteles exact din intrebarea ta.
RăspundețiȘtergereinteresant cred ca ma apuc si eu
RăspundețiȘtergeree foarte tare
RăspundețiȘtergereCe cantitate de zahar se pune la 1 kg, sau la 5 kg, am doua ladite cam 18-20 kg, dupa ce-i scot samburi cred ca raman vreo 13 - 14 kg, ma ajuta cineva?
RăspundețiȘtergereDan, in reteta clasica de dulceata se recomanda zahar in proportie de 1:1
RăspundețiȘtergereSa ai spor!
Uite un truc: pune samburii intr-un tifon si baga-l in oala cand fierbe dulceata! Ii da o aroma grozava!
RăspundețiȘtergereMultumesc de pont, nu-l stiam! Am mai invatat ceva! ;)
RăspundețiȘtergere