Dulceata de cirese

luni, 20 iunie 2011

Asa cum va ziceam la reteta ce-am postat-o sambata... am facut dulceata de cirese. De obicei nu fac dulceata sau gem, dar m-a lovit un moment de harnicie, caruia n-am putut sa-i rezist. :))) Chiar daca dupa aceea m-am blagoslovit pe mine insumi :)) pana la urma mi-a trecut.

Nefacand o cantitate mare si nu neaparat sa o tin pentru iarna, am redus considerabil portia de zahar, astfel ca de la proportia de 1:1 am ajuns aproape de 2:1


1300 g cirese fara samburi
750 g zahar
zeama de la 1 lamaie


Cireselor spalate si curatate de codite le-am scos samburii cu partea speciala a presei de usturoi.

Pentru cine face cantitati mari de dulceata o masina speciala de curatat samburii va fi de mare ajutor.

Punem ciresele curatate intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa putina zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic. De preferat, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.

In timpul fierberii se va forma spuma, ce o vom curata de cate ori este nevoie. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va "lega" destul de mult dupa ce se raceste.

Se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate, se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.

Share This Post

13 comentarii:

  1. Minunata duceata,e una din preferatele mele,pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ete ce gasesc io de de dimineata.
    Imi ung panea cu unt si dupa dulceata vin la tine:D.

    Buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata dragelor! :* :* :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Lovely !! Miha asta este pentru Provocare?? :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Presimt ca ma apuca si pe mine un moment de harnicie :))))
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua.Va rog un sfat,cum pot sa dezleg dulceata de cirese?Multumesc .Aida

    RăspundețiȘtergere
  7. Aida, o ai deja preparata si vrei sa o folosesti la ceva anume sau ai facut-o acum si ai fiert-o prea mult? Scuze, dar n-am inteles exact din intrebarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. interesant cred ca ma apuc si eu

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce cantitate de zahar se pune la 1 kg, sau la 5 kg, am doua ladite cam 18-20 kg, dupa ce-i scot samburi cred ca raman vreo 13 - 14 kg, ma ajuta cineva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, in reteta clasica de dulceata se recomanda zahar in proportie de 1:1

    Sa ai spor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite un truc: pune samburii intr-un tifon si baga-l in oala cand fierbe dulceata! Ii da o aroma grozava!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc de pont, nu-l stiam! Am mai invatat ceva! ;)

    RăspundețiȘtergere