Prajitura cu nuca si caramel

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Iata si prajitura cu nuca si caramel despre care ar fi trebuit sa va vorbesc la postarea trecuta. :)))

De data aceasta voi fi scurta si la obiect: Buna! Usor de facut! Usor de transportat, daca trebuie sa o luati la pachet! Si din nou...buna! :))



Mai intai vom prepara caramelul, pentru care vom folosi 1 cutie de lapte condensat indulcit (400 grame) pe care o turnam intr-un vas termorezistent.


Acoperim vasul cu folie de aluminiu, apoi il punem intr-un alt vas sau tava cu apa. Apa va trebui sa ajunga pana la nivelul laptelui. Daca apa scade prea mult in timpul fierberii se completeaza. Se da la cuptor pentru cca 1 ora, pana laptele se caramelizeaza. Se scoate vasul din cuptor si se lasa la racit.

Pentru blat:

4 galbenusuri
2 oua
150 g unt
100 g zahar
100 g faina
1 praf de copt
esenta de vanilie

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie pana devine pufos ca o crema. Se adauga galbenusurile pe rand, amestecand bine dupa fiecare, apoi cele 2 oua. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza usor in compozitie.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 15 minute, pana blatul se aureste usor usor si este ferm la atingere.

Intre timp preparam bezeaua, din cele

4 albusuri ramase de la blat
4 linguri zahar
100 g nuca macinata

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mxeaza pana spuma devine lucioasa si face tepi cand scoatem paletele mixerului.

Scoatem tava din cuptor, turnam deasupra caramelul, uniformizam usor cu o lingura. Punem si bezeaua cu nuca si o nivelam frumos si regulamentar. :))


Dam din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua.

Se lasa la racit in tava, apoi se portioneaza dupa dorinta.


Share This Post

19 comentarii:

  1. Ce buna tre' sa fie!
    Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Preferata mea in orice forma!Nuca si caramelul sunt deosebite in combinatie!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca e delicioasa, dupa ingredientele folosite!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Am "furat" reteta. Un deliciu, va felicitam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Orice dulce cu nuca si caramel e ceva fin. Pup1

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca are caramel nu pot sa lipsesc!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte gustoasa...trebuie s-o incerc:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Delicioasa prajiturica, prezentarea ca de obicei de exceptie, felicitari ! Si felicitari pentru premiul de pe Good food !

    RăspundețiȘtergere
  9. Imbratisari cu drag tuturor. Multumesc frumos de aprecieri si va doresc o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. io mi-am luat pachetelul,daca zici asa,ca-i usor de luat la pachet !

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca are caramel sigur e o bunatate....si mai arata si bine pe deasupra...Te pup si o saptamana placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place mult ideea cu caramelul. O sa-ti spun cum mi-a iesit :D.

    RăspundețiȘtergere
  13. Spuneti-mi va rog ce gramaj are cutia de lapte condensat ? si laptele acela fierbandu-se se caramelizeaza ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara.

    Cutia de lapte condensat are 400 g. 397 g mai exact. :)

    Da, laptele se fierbe pentru a se carameliza si a obtine dulce de leche. Daca ai dulce de leche gata facut sau cumparat, poti sari peste acea etapa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Miha! ador dulciurile cu nuca si caramel, si reteta prezentata de tine pare usor de preparat, insa ca sa ma apuc de treaba am nevoie sa imi spui, te rog,de unde pot procura laptele condensat? (locuiesc prin targul iesilor)

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Cristina.

    Ultima oara am comandat pe site-ul celor de la delatte.ro, aveau o oferta foarte buna.

    Daca esti din Iasi poti incerca la moldovenii ce vin in piata Alexandru. Nu au tot timpul, dar poate ai noroc. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc mult pt. raspuns! Foarte prompta! :)

    RăspundețiȘtergere