Prajitura cu mousse de nuca si caramel
Pentru blat:
100 g ciocolata cu lapte
100 g unt
6 oua
100 g zahar
150 g faina
2 linguri cacao neagra
1 praf de copt
pudra de portocale
Ciocolata se rupe bucatele si se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza compozitia pana devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru mousse de ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
350 ml smantana pentru frisca
3 foi de gelatina
100 g nuca macinata
1 plic zahar vanilat
Gelatina o punem la inmuiat in apa rece.
Ciocolata o topim la foc mic cu 200 ml smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina bine stoarsa de apa si amestecam pana la dizolvarea acesteia. Dam la frigider pana la racirea completa.
Restul de smantana il batem cu zahatul vanilat pana obtinem frisca pufoasa. Dupa ce crema de ciocolata s-a racit foarte bine si s-a intarit putin, incorporam frisca batuta si nuca macinata, usor, cu miscari de jos in sus.
Pentru caramel:
100 g zahar
40 g unt
75 ml frisca lichida
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida. Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, apoi punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Peste blat turnam uniform mousse-ul de ciocolata alba cu nuca. Dupa preferinta, se poate turna caramelul deasupra prajiturii sau dupa ce se portioneaza, pe fiecare portie in parte.
Ce delicioasa trebuie sa fie....
RăspundețiȘtergereMoama cum arata caramelul ala !!! mi-as linge si eu degetele!
RăspundețiȘtergereUauuuu! Cred ca e super buna: ciocolata, nuci...si caramel pe deasupra. O trec si asta pe lista! ;) Pupici!
RăspundețiȘtergereMmmmm...nici nu vreau sa ma gandesc ce gust poate sa aibaaaa.......!!!!!VREAU SI EUUUU!!!!
RăspundețiȘtergereDoamne Miha, ca de cate ori intru aici, imi faci o pofta cu bunatatile tale! Cat e de aratoasa prajiturica ta!
RăspundețiȘtergereSpor la bucatarit, ca inspiratia este mereu cu tine, te pupic.
Buna.divina.pup
RăspundețiȘtergereWooooow, cat de buna trebuie sa fie!!!
RăspundețiȘtergereCe bine arata
RăspundețiȘtergereWow, cat de buna trebuie sa fie!
RăspundețiȘtergereMama cum arata caramelul ala !
RăspundețiȘtergereOrice cu caramel e un deliciu pentru mine!
RăspundețiȘtergerePe mine m-ai ademenit cu aceasta prajitura.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine prajitura ,iar caramelul ooaauu!Eu as manca toata ziua caramel.Felicitari pentru toate retetele.
RăspundețiȘtergereNuci, caramel... arata super delicioasa!
RăspundețiȘtergereFaci niste grozavii de dulciuri , felicitari!!
RăspundețiȘtergereTu ma bagi pe mine in boale !ingredientele care sunt printre preferatele mele.
RăspundețiȘtergereDoamne, cat de buna trebuie sa fie!!! O am pe wishlist!:)
RăspundețiȘtergereE buna Ilda, e buna. :) Abia astept sa vad daca-ti place! :*
RăspundețiȘtergereTi-am mai spus ca esti regina prajiturilor!!!
RăspundețiȘtergereArata minunat!!!
RăspundețiȘtergereMiha, nucile cand se adauga la mousse? Eu le-am pus la final cand am incorporat frisca in crema.
RăspundețiȘtergerePrajitura este ffffoooooarteeeee gustoasa!
Ai facut bine Alina.
RăspundețiȘtergereDin neatentie, am uitat sa scriu de nuca. Multumesc de atentionare. :*
arata super!caramelul este suficient pt intreaga prajitura?adica ajunge sa fie pus pe fiecare bucata de prajiturika?va pup
RăspundețiȘtergereRaluca, daca ti se pare putin, poti dubla cantitatile. caramelul niciodata nu este prea mult. :))
RăspundețiȘtergereda am facut prajitura asta azi si "prajitura cu cafea si ciocolata" dar la aceasta reteta ati omis sa scrieti ca e o nebunie de crema:D eu am prajit nucile in prealabil si e delicioasa.Si caramelul l-am dublat:)) ca niciodata nu e prea mult:P Va pup!O zi buna!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult Raluca draga ca ai facut prajitura si ca ti-a placut! Ideea cu nuca prajita e super! Asa voi face si eu data viitoare.
RăspundețiȘtergerePupici!
buna miha,vreau sa fac azi prajitura aceasta,dar zi mi un pic cu gelatina asta,deci foile dupa ce stau la inmuiat in apa,nu se topesc la microunde?si dupa se adauga in crema.zi mi te rog cum trebuie sa procedez cu ea.mersi mult.pupici
RăspundețiȘtergereBuna Natasa.
RăspundețiȘtergereGelatina se inmoaie in apa rece, apoi se pune in crema de ciocolata calda. Se va topi/dizolva in crema, nu mai este necesar sa o pui la microunde.
Pup si spor sa ai. Daca mai ai nelamuriri, sunt aici. :)
mersi draguta,mi a iesit prajitrua super!!!toate care le am incercat de la tine,au iesit bune bune,multumim pentru retetele delicioase.
RăspundețiȘtergereSi eu multumesc Natasa! Te astept oricand cu drag!
RăspundețiȘtergere