Prajitura cu nuci caramelizate
La multi ani doamnelor! La multi ani mamicilor!
Dragele mele, asta e prajitura cu care m-am gandit sa va tentez astazi. Poate ar fi fost mai potrivit sa pun vreo reteta de tort, dar n-am avut timp si nici inspiratia necesara....
Pentru nucile caramelizate:
100 g miez de nuca
100 g zahar
Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.
Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Pentru blat:
7 albusuri
150 g zahar
200 g nuca prajita si macinata
1 lingura zahar vanilat
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri faina
50 g ciocolata amaruie
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat, amestecam intr-un castron faina cu praful de copt, nuca macinata si ciocolata rasa. Incorpram amestecul in spuma de bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand este gata se pune pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.
Pentru crema:
7 galbenusuri
100 g zahar
240 ml lapte
1 lingura amidon
200 g unt
esenta de vanilie
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam apoi laptele rece, cate putin, amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se da in clocot.
Dupa ce compozitia s-a ingrosat dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit. Intre timp mai amestecam de cateva ori, sa nu prinda crusta si aromam cu vanilie, dupa gust.
Blatul racit, de pe care am desprins usor hartia de copt, se taie in 3 fasii, vom obtine astfel o prajitura lunga si ingusta. Impartim crema in 3 si o repartizam pe cele 3 foi. Acoperim prajitura cu nucile caramelizate si dam la frigider pana se intareste crema si foile se inmoaie.
Se portioneaza dupa dorinta.
Woooooooooooooowwwwwww cum poate sa arate!!!!!Un 8 Martie fericit iti doresc!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereHummmm... quelle belle gourmandise, sa doit être délicieux!
RăspundețiȘtergerebisous
Nebunie...bun, foarte bun ...
RăspundețiȘtergereSa ai o zi minunata !!
trebuie sa fie o nebunie, dupa post am sa o incerc si eu, poate de paste chiar LA MULTI ANI miha
RăspundețiȘtergeresuperb si delicios :*
RăspundețiȘtergerePrimavara minunata si la multi ani draga mea!
Minunata prajitura ta!
RăspundețiȘtergereLa multi ani si mii de pupici!
Zici ca n-ai inspiratieeeeee ???!
RăspundețiȘtergereMai mult de atat ce mi-as mai putea dori acum ,in farfuria mea?? arta ca si un tort ,nu mai vorbesc cat poate fi de buna o felie -bezea-nuca !
o prajitura care mama mea ar savura-o cu mare placere :D
RăspundețiȘtergereLa multi ani de ziua mamei:)
Multumim, Miha!!!La multi ani si tie!Delicioasa prajiturica!Pupici!
RăspundețiȘtergereLa multi ani! Pupicuri dulci!
RăspundețiȘtergereIn ciuda faptului ca las mai rar comentarii din cauza ca trec printr-o perioada de-a dreptul naucitoare, sa stii ca vin zilnic aici( nu as putea altfel!), macar in fuga...
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Miha!Cu sanatate, cu iubire, cu spor in toate, cu bucuria dragostei de viata!:*
La multi ani si tie, o primavara frumoasa!
RăspundețiȘtergereFoarte gustoasa. La multi ani !
RăspundețiȘtergereArata bine prajitura ta!
RăspundețiȘtergereLa multi ani si o primavara minunata!!!!!!O prajitura super delicioasa:X!!!
RăspundețiȘtergereSuper parjiturica! Iti doresc o primavara frumoasa!
RăspundețiȘtergereasta nu o sa-mi scape miine o s-o fac
RăspundețiȘtergeremii de multumirii Miha
Minunata prajitura, o cunosc, ti se topeste in gura !
RăspundețiȘtergereUn adevarat deliciu!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos tuturor de aprecieri! Imbratisari cu drag!
RăspundețiȘtergerearata fantastic
RăspundețiȘtergereMultumesc! :)
RăspundețiȘtergereodata se numea krant
RăspundețiȘtergerePosibil... :)
RăspundețiȘtergerePrajitura este foarte buna,am facut-o o singura data si mi-a iesit foarte bine.Cred ar fi foarte buna si daca blatul ar fi insiropat putin.
RăspundețiȘtergereDa, se poate insiropa, daca va plac prajiturile insiropate. Noi le preferam mai...uscate.
RăspundețiȘtergereCred ca un sirop de zahar ars ar merge foarte bine. :)