Tort cu cafea si ciocolata
Si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in concursul "Reteta anului 2009" si m-ati votat, reusind astfel ca reteta Tort cu crema mascarpone sa obtina un onorant loc 2.
Sper ca in acest an sa va surprind si cu alte retete apetisante si la concursul urmator sa am macar tot atatea voturi, daca nu mai multe. :)))
* Blat:
* 4 oua
* 100 g zahar
* 2 linguri cacao
* 4 linguri faina
* 1 praf de copt
Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si esenta si mixam in continuare pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor.
Compozitia obtinuta se toarna in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, jumatate de ora.
* Mousse de ciocolata:
* 3 oua
* 6 linguri zahar
* 100 g ciocolata amaruie
* 50 g cacao
* 6 linguri amidon
* 400 ml lapte
* 500 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* esenta de rom
Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.
Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).
Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.
Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.
* Mousse de cafea:
* 1 ou
* 1 lingura zahar
* 2 linguri cafea solubila
* 2 linguri amidon
* 200 ml lapte
* 200 ml frisca lichida
* 1 lingurita gelatina
* esenta de vanilie
Se prepara intocmai ca mousse-ul de ciocolata.
Mousse-ul obtinut se pune intr-un castron tapetat cu folie alimentara.
Asa cum am facut si in cazul Tortului Buburuza.
Se acopera cu folia si se da la congelator, pana se intareste foarte bine.
* Sirop:
* 50 g zahar
* 50 ml apa
* 2 linguri lichior de ciocolata
Apa se fierbe cu zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga lichiorul.
* Decor:
* 100 g pesmet de biscuit
* 50 g ciocolata
* 2 linguri frisca lichida
* 50 ml frisca batuta
Se taie marginea blatului, astfel incat sa fie cu 1-1.5 cm mai mic decat tava detasabila in care il vom asambla. Se insiropeaza.
Punem un strat de mousse de ciocolata, nivelam si umplem in acelasi timp si spatiul gol de pe marginea blatului.
Mousse-ul de cafea il punem in mijloc, cu fundul in sus. :)
Acoperim cu restul de mousse de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.
Topim ciocolata cu 2 linguri de frisca, omogenizam si lasam la racit. Punem glazura obtinuta pe mijlocul tortului.
Marginile le tapetam cu pesmetul de biscuit si ornam cu frisca.
Would be nicedelicious cake with a cup of coffee
RăspundețiȘtergerehappy weekends
Faci cele mai frumoase si mai apetisante torturi.
RăspundețiȘtergerefelicitarile mele Miha, ai fost o concurenta puternica si ma mandresc cu asa adversara ca tine cunoscuta si talentata, multumesc pentru felicitare!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereBravo,Miha, felicitari !!!Azi nu am putut qjunge dar main sigur vin sa degust minunatul tort de martisor. Abia astept.
RăspundețiȘtergereBravo Miha, un magnifique gâteau.
RăspundețiȘtergereBonne semaine.
felicitari miha !un martisor te asteapta la mine pe blog
RăspundețiȘtergereMinunat tort...am luat si eu , virtual , o feliuta...arata intr-un mare si bun fel!:)
RăspundețiȘtergereIti doresc din inima, o primavara minunata !
RăspundețiȘtergereTortul este exceptional, ca de obicei de nota 10... fur si eu o feliuta virtuala...
Felicitari pentru premiul obtinut la reteta anului 2009...
Pupici si-o primavara cu bucurii !
O primavara frumoasa si plina de soare si flori! :)
RăspundețiȘtergere( ai un martisor la mine! )
bravo miha felicitari :)))recete forte buna.
RăspundețiȘtergereEh, stau si oftez in fata pozei, tare bun cred ca e..
RăspundețiȘtergereO primavara minunata,calda si senina!Te imbratisez !
RăspundețiȘtergerefelicitari si o primavara frumoasa!
RăspundețiȘtergereEu am mancat din acest tort.Este bun,extraordinar de bun...nemaipomenit de bun.Buuuuun !!!
RăspundețiȘtergerefelicitari:D, tortul arata senzational! te pup
RăspundețiȘtergere