Homemade Tagliatelle - Taitei lati de casa
Desi cumpar paste si de la supermarket (cel mai adesea forme ce nu le pot face eu) de cele mai multe ori prefer sa le fac acasa, mai ales ca le fac impreuna cu ei. Ei sunt multumiti ca si-au adus aportul pentru masa din ziua respectiva, fericiti ca s-au jucat si murdarit de faina... eu sunt multumita de fericirea lor si mai putin multumita de mizeria din bucatarie :))) Dar cum in viata nu le poti avea pe toate... imi bombani in barba si merg mai departe...:)))
Dar haideti sa va povestesc despre paste, subiectul principal al acestei postari.
300 g faina
2 oua mari
sare
- Cantitatile variaza in functie de gradul de absorbtie al fainii sau de marimea oualor.
- Se poate pune 1 ou mai mult pentru un plus de culoare sau se pot scoate cu totul inlocuind cu apa, pentru un aluat de post.
- Sarea trebuie sa fie fina, iar ouale la temperatura camerei
- Aluatul poate fi colorat prin prin adaugarea de legume sau condimente
Adaugam si un varf de cutit cu sare si incepem sa framantam energic, incepand din mijloc, apoi aducand putin cate putin faina de pe margini. Framantam pana faina este incorporata si obtinem un aluat tare si compact. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu folie alimentara, pentru a evita uscarea.
Se intinde aluatul in foaie subtire, pe masa presarata cu faina. Se ruleaza si se taie fasii, dupa care se rasfira pe masa si se lasa la uscat.
Foaia de aluat trebuie sa fie subtire si neteda, de circa 1-1.5 mm grosime. Pentru un rezultat perfect se va folosi masina speciala pentru paste, trecand aluatul de mai multe ori prin role. Prima data prin rolele mai distantate, apoi micsorand treptat distanta dintre ele, pana obtinem grosimea dorita.
- Cand trecem foaia de aluat printre role o presaram cu faina, pentru a evita lipirea
- Vom obtine niste fasii foarte lungi de aluat, astfel ca e de preferat sa impartim aluatul in 2-3 parti
Le intindem pe masa presarata cu faina si le lasam la uscat aproximativ 30 de minute.
Inainte de a pune pastele la fiert se scutura de faina in exces. Se fierb in apa clocotita sarata in care am pus 1 lingura cu ulei de masline, pentru a evita lipirea acestora. Se foloseste aproximativ 1 litru de apa si 1 lingurita de sare pentru fiecare 100 g de paste. Se fierb pana acestea se ridica la suprafata, dar cel mai bine este sa le gustati si le scurgeti de apa in momentul in care va plac.
Aluatul poate fi pastrat la frigider cel mult 24 de ore sau la congelator maxim 3 luni.
Se servesc cu sos de rosii, sos ragu, sos pesto sau sos de ardei copti.
foarte bune pastele de casa dar un pic cam migaloase.cele simple se fac usor dar pentru paste umplute iti trebuie rabdare de chinez batran.
RăspundețiȘtergerepup si o zi minunata
Miha,
RăspundețiȘtergereSuper ti-au iesit.
Merita tot efortul,sau placerea :),pentru ca nu se compara cu nimic din comet.
Mie imi plac cu varza calita .
Mmmmm .
Bunica mea facea cei mai buni taietei de casa, iar de atunci nu imi mai amintesc sa fi gasit taietei mai buni. Multumesc ca mi-ai reinprospatat memoria. Abea astept sa ajung acasa si ii reproduc. Revin cu impresii :). Foarte bine arata taieteii facuti de tine :D. O zi racoroasa iti doresc :*.
RăspundețiȘtergeresi eu incerc sa fac pastele in casa ori de cite ori am timp, chiar si foaie de lasagna am facut. Incercati si cu oua de prepelita, sint si mai bune. Si ca sa aveti mereu paste naturale, faceti mai multe si le congelati, excelente! ma duc sa vad ce-i cu sosurile tale, sa mai incerc combinatii noi.
RăspundețiȘtergerecat imi place noua fata a blogului... Ai facut niste taitei minunati !! lovely
RăspundețiȘtergereSuper taiteii tai. Si eu fac, dar mai rar, recunosc.
RăspundețiȘtergeree fain ca ai masinutza pt asa ceva...pupicei
Miha ce pot sa spun decat yumm, yumm? Mi-ai facut o pofta de taitei cu lapte de numa', numa'!
RăspundețiȘtergereSi eu le ador,si le fac cît de des pot!Incomparabile cu cele cumparate!Dar na nu tot timpul avem timp de facut paste de casa :)
RăspundețiȘtergere