Tort "Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura"

duminică, 28 august 2011

Dragii mei, va multumesc tare mult pentru toate urarile ce mi le-ati transmis ieri de ziua mea. Sper ca am reusit sa raspund tuturor, daca am omis pe cineva a fost din greseala nicidecum cu intentie. Va imbratisez cu drag pe toti si va servesc ( daaaa...virtual... ce sa fac daca altfel nu se poate? :))) )  cu o portie generoasa din tortul cu  ciocolata alba si jeleu de zmeura cu care m-am sarbatorit, alaturi de prieteni dragi. 



Pentru blat:

5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
100 g faina
1 plic budinca de capsuni Dr Oetcher
1 lingurita praf de copt

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu praful de budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Eu am vrut neaparat sa fac blatul rozzzzz :)))) de aceea am folosit praf de budinca. Daca il vreti "normal" inlocuiti cu amidon sau chiar cu faina. 

Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt


si se da la cuptor la foc mediu, timp de cca 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit. 

Pentru crema:

270 g ciocolata alba
250 ml smantana pentru frisca
2 plicuri intaritor de frisca

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic, cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se ingroasa. Mixam crema pana devine pufoasa.


Nu stiu care e "secretul" ciocolatei albe, dar dupa topire, cu greu se mai intareste. De aceea am folosit si intaritor de frisca. Daca voi aveti "ac de cojocul ei" :))) nu-l mai folositi. 

Pentru jeleul de zmeura:

200 g zmeura
2 linguri zahar
1 lingurita amidon
1 plic Tort Jelee

Zmeura o mixam foarte bine cu mixerul vertical, apoi o punem la foc mic impreuna cu zaharul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam amidonul si amestecand continuu, fierbem pana ajunge la consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam la racit.  

Pentru decorul cu bezele:

100 g albus
100 g zahar
1 lingura sirop concentrat de capsuni si zmeura
1 lingura praf de budinca de capsuni Dr Oetcher

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit tare adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. La final vom obtine o spuma lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Se adauga praful de budinca si se omogenizeaza usor, apoi siropul concentrat.

Punem bezeaua intr-un posh si intr-o tava cat mai mare posibil, tapetata cu hartie de copt, spritam bezele mici.


Dam tava la cuptor la foc mediu, cu usa cuptorului deschisa. Lasam la cuptor pana bezelele se usuca. 

Pentru decorul cu floricele

100 g ciocolata alba
1 lingura ulei

Ciocolata alba o topim la foc mic sau la microunde, impreuna cu o lingurita de ulei. Omogenizam, apoi turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam in strat subtire, dam 1 minut la congelator sa se intareasca putin, taiem floricele cu o forma de biscuiti, apoi dam din nou la congelator pana la intarirea completa.

Peste blatul racit repartizam crema de ciocolata alba si nivelam. Ochiometric (sau cu o rigla :))) ) impartim si taiem blatul in 4 fasii, pe lungime.


Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.


Finisam tortul cu putina frisca batuta.

De jur imprejurul tortului punem un inel de tort. Daca nu dispunem de un inel de marimea potrivita, confectionam unul din folie de aluminiu. Turnam piureul de zmeura si nivelam usor cu o lingura.

Preparam gelatina conform indicatiilor de pe plic, apoi o turnam deasupra piureului de zmeura. Dam la frigider pana se intareste foarte bine si suprafata tortului devine lucioasa.

Se orneaza cu floricele de ciocolata si bezele. 

Bezelele ar fi de preferat sa se aseze pe tort inainte de servire, altfel se inmoaie. 



Iubitorii de ciocolata pot incerca varianta cu ciocolata neagra. Desigur, un deliciu! :))

Share This Post

28 de comentarii:

  1. Super tort , cred ca a fost tare bun, inca odata la multi ani Miha! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. cu putina intarziere LA MULTI ANI fericiti!!!!
    tortul arata superb,cred ca gustul este pe masura.
    te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant tortul, felicitari pentru asa o minune! La multi ani inca o data!!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, inca o data! Cat despre tort ce sa spun? Numai mie mi se putea intampla, sa nu pot gusta din el!

    RăspundețiȘtergere
  5. LA MULTI ANIIIIIII SI MULTA SANATATE SI MULTE RETETE FELICITARII

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si la multi bani, alaturi de prichindeii tai si de "zmeurel" !!! Dar feliuta mea virtuala, unde e ?!!!! Pupici si de la Isabella !

    RăspundețiȘtergere
  7. la multi draga miha! sa fii sanatoasa si la fel de harnicuta ca si pana acuma! cat priveste tortuletul este su-perb!

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite ca ne-ai facut si tort!Inca o data iti doresc tot binele din lume!Te [pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi multi ani Miha!! sa fii iubita si sa ne bucuri in continuare cu minunatiile tale! pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Un sincer si calduros LA MULTI ANI plini de sanatate si tot ce-ti doresti!!!!!!
    (abia acum am vazut ca ieri a fost ziua ta...)
    Un tort foarte deosebit ca de obicei!!!
    PUPICI!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani, multa sanatate si fericire.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani inca o data!!! tortul e tare gustos!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani !!! ... cu intarziere :( .... mult spor la bucatareala in continuare si mulllta sanatate !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Un deliciu tortul!!! Si cu intarziere iti urez: La multi ani fericiti!!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu putina intarziere iti urez si eu "la multi ani" si numai bucurii!!!
    Tortul nu putea fi altfel decat minunat!
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. la multi ani inca o data si sa stii ca inghit inca in sec ,dupa ce am vazut si sectiunea!:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Comme il est beau en rose, j'y plongerai ma cuillère
    Je te souhaite un bon début de semaine
    Valérie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Dragele mele, va multumesc din suflet tuturor pentru urari. O imbratisare calda si un pupic pentru fiecare. :*

    RăspundețiȘtergere
  19. la multi ani cu multa sanatate! superb tortul !

    RăspundețiȘtergere
  20. La multi ani, Miha! Itit doresc multa sanatate, tie, dar si si alor tai! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. La multi ani fericiti, Miha!
    Iti doresc multa sanatate, stiu ca astfel vei avea puterea de a implini tot ceea ce iti propui!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mirela :*
    Anki :*
    Ilda :*
    Maya :*

    Multumesc dragele mele!

    RăspundețiȘtergere