Gogosi berlineze

marți, 24 ianuarie 2012

Nu stiu cum o fi la voi, dar la noi cuvantul "gogosi" e cuvant magic. :)) E de ajuns sa-l rostesc o data si deja casa se umple de chiote de bucurie si deodata :)) am cei mai ascultatori copii. :)) Oare ar trebui sa fac zilnic gogosi? :)))

Sunt moi si pufoase si se pot umple cu dulceata sau crema de ciocolata. Noi le-am papat simple, pudrate cu zahar aromat cu pudra de portocale.



270 ml lapte
50 g zahar
2 galbenusuri
25 g drojdie proaspata
50 g unt
1/2 lingurita sare
500 g faina
coaja de portocale rasa

ulei pentru prajit

Intr-un castron punem drojdia si o amestecam cu zaharul si laptele caldut, apoi adaugam galbenusurile, untul topit si racit si coaja de portocale. Amestecam bine cu un tel. La safarsit incorporam faina cernuta si amestecata cu sarea. Aluatul se framanta pana se uniformizeaza si devine neted si elastic. Lasam la dospit la loc caldut.

In acest timp pregatim 20 de patratele de hartie de copt (~10/10 cm) sau 30 de patratele daca vreti sa faceti gogosile mai mici.

Rasturnam aluatul pe masa infainata si-l framantam putin sa scoatem aerul. Il impartim apoi in 20-30 de bucatele. Fiecare bucatica de aluat de rotunjeste intre palme, dandu-i forma de bila, apoi se pune pe cate o bucatica de hartie de copt pregatita anterior.

Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut in jur de-o ora, poate si mai bine. Atat cat va duceti sa luati copilul de la gradinita. :)))


Punem ulei intr-un ceaun sau intr-o cratita adanca si-l lasam sa se incinga foarte bine. Luam cate o bila de aluat si o rasturnam cu atentie in baia de ulei. Se prajesc bine pe ambele parti, la foc mic spre mediu.

Se scot pe un prosop absorbant, sa se scurga de excesul de ulei, apoi se pudreaza cu zahar.


Va servesc cu drag! Pofta buna!


Sursa

Share This Post

30 de comentarii:

  1. Si la noi la fel!Nu poti s zici gogosi pentru ca in urmatoarea jumatate de ora tre sa te apuci de treaba!Arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai sa ma omori de tot cu postarile tale ; oare eu de ce nu invat sa fac aluaturi si mi se par atat de dificile ?!? si-am mai ratacit si cartea tehnica a masinii de paine ...
    Sa ma mai semnez ? te imbratisez de la Onesti .

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Teo! :*
    Deci ma intelegi foarte bine, vad! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. wow...sunt grozave gogosile tale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana, draga mea prietena, nu e deloc atat de greu precum pare, mai ales ca ai masina de paine, pune-o la treaba. Aceeasi teama o aveam si eu, dar de cand cu masina de paine, am trecut peste toate temerile. :))

    Te imbratisez cu drag! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. La mine numai eu sunt bucuroasa cand fac gogosi :D...si andu e un pic daca le fac cu nutella, ca el papa nutella si eu gogoasa :)):)) foarte frumoase gogosile tale, pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Diana este fan gogosi,mai mereu ii pregatesc.Eu nu ma impac prea bine cu ele.Te pup!Ai un premiu la mine.sa vii sa-l ridici.

    RăspundețiȘtergere
  8. daaa,si la noi e la fel!zici gogosi,trebuie sa te apuci de framantat!
    superbe!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. fabuloase si usper delicioase :)
    trebuie neaparat sa invat sa fac si eu gogosi caci mor de pofta :))
    te pup scumpa mea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata grozav de bine si-mi dau seama cat de bune sunt!!!!! Am salvat reteta si sigur le voi incerca. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. si eu am facut nu chiar demult cu sirop de trandafir si miere de albinute dar cum de astea nu te saturi niciodata ma invit la tine da promit sa aduc cafea:)))pup o zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce frumoase sunt!!! ador gogosile...si acum chiar mi-ai facut pofta...trebuie sa fac si eu zilele urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Gogosile sunt ceva de la care nu ne prea oprim!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Delicioase gogosile!!!Ce pofta mi-ai facut!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata fabuloooos!!! Miha esti nr.1!

    RăspundețiȘtergere
  16. Miho vreau gogosi! Mi-e foame de nu te vad si e ora 10 seara. Unde ma apuc eu acum sa fac gogosi. Dar la masina de paine nu se poate face aluatul?

    RăspundețiȘtergere
  17. super produse super poze!!!dar nu inteleg ce rol au bucatiile de hartie?!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Bau! Iau gogosi, las un premiu. Te pupic, sa vii sa-l iei :P :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc tuturor de aprecieri! Va invit cu drag la o gogoasa! :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Gabi, multumesc draga mea! Esti tare draguta! :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim, multumesc!
    Hartiutele au si ele rolul lor. Lasand bilele de aluat la crescut, ele se umfla foarte tare. Atunci cand le pui la prajit le pui direct de pe hartiuta fara a mai pune mana pe ele, riscand astfel sa le stricam forma. ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Minoki, poti sa faci aluatul si la masina de paine, desigur! ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce bune gogosele ai facut!buna ideea cu hartiuta
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai ai una si pentru mine? Chiar mi-e pofta si arata asa bineee!

    RăspundețiȘtergere
  25. Daca sunt gogosi vin si eu.Arata suuper bine.

    RăspundețiȘtergere
  26. ah, de cand ma tot pregatesc sa fac ! Acum mi-ai dat ultimul avant ! Ti-au iesit minunat

    RăspundețiȘtergere
  27. gogooosi ! foarte bune ! oricand binevenite !

    RăspundețiȘtergere
  28. Daca se pune iaurt in loc de lapte ies ok?

    RăspundețiȘtergere
  29. Da Stefana, poti pune iaurt, fara probleme. :)

    RăspundețiȘtergere