Prajitura cu mere in caramel
Pentru aluat:
350 g faina
170 g unt
100 g zahar
50 g fulgi de ovaz
2 oua
10 g praf de copt
1 pliculet zahar vanilat
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana devine pufos ca o crema. Adaugam ouale pe rand mixand bine dupa fiecare.
Faina o amestecam cu un praf de sare, fulgii de ovaz, zaharul vanilat si praful de copt, apoi o incorporam in crema de unt, amestecand cu o lingura (cu mixerul va fi mai greu). Acoperim vasul cu folie alimentara si dam la frigider pentru vreo 2 ore, timp in care aluatul se va intari considerabil.
Impartim aluatul in 3 parti, o parte o punem in congelator, restul il intindem uniform in tava de tarta. Dam la frigider pana pregatim merele, asta daca nu cumva le-ati pregatit intre timp. :))
Pentru umplutura:
4 mere medii ca marime
150 g zahar
100 g unt
200 ml smantana pentru frisca
Merele se taie cubulete.
Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului, dam deoparte de pe foc si adaugam untul, apoi smantana pentru frisca. Punem din nou pe foc mic si amestecand continuu, fierbem pana se topeste caramelul. Adaugam cubuletele de mere si le fierbem in caramel pana se inmoaie. dam deoparte si lasama la racit.
Punem merele in tava de tarta, repartizandu-le uniform pe toata suprafata tavii. Cand le punem peste aluat, incercam sa le scurgem pe cat posibil de excesul de caramel. Ce ramane il vom pastra pentru servire.
Restul de aluat, cel ce l-am pus la congelator il dam pe razatoarea cu ochiuri mari, repartizand uniform peste umplutura. dam tava la cuptor la foc mediu pana se rumeneste usor deasupra. Se lasa la racit in tava, apoi se portioneaza.
Que bonita foto.
RăspundețiȘtergereSaludos
Tiene que estar buenisima
RăspundețiȘtergereFoarte buenisima prajitura! Numai buna sa inauguram atelierul meu de handmade. Te astpet la inaugurarea http://minoki-handmade.blogspot.com/
RăspundețiȘtergereCe bine arata! :)
RăspundețiȘtergereProbabil ca nu exista persoana care sa nu placa asa ceva:)
RăspundețiȘtergereUn deliciu!
RăspundețiȘtergereCe buuna si ce bine arata!Pupici !
RăspundețiȘtergereSi eu vreau!
RăspundețiȘtergerePuteam sa jur c-am scris ceva aici [blush] :))
Fie-ti milaaaaa!!! :)
RăspundețiȘtergereWeekend frumos.
Miha arata divin.pe cuvant ca salivez.pupicei multi
RăspundețiȘtergereNu-mi dau seama daca-i prajitura sau tort....dar are caramel si-i pe gustul meu,arata minunat!!!
RăspundețiȘtergerePupici si o dumineca placuta!!!
Buna intrebare, nu are cum sa nu-ti placa prajitura cu mere iar combinatia cu caramel potenteaza aroma marului nemaipomenit.(P.S. Imi place lingurita la nebunie) Va sarut, Ionela.
RăspundețiȘtergereYamiii, ce delicios arata!!!!
RăspundețiȘtergereMere, caramel... vreau si euuuu!!!
Asa o prajiturica cu mar si caramel si o bula de inghetata am mancat eu ieri la un restaurant in Norvegia. Tare buna a fost!
RăspundețiȘtergereCum zicea si Gabi mai sus... ufff...puteam sa jur ca am raspuns tuturor aici. [blush]
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet pentru aprecieri! Va invit la mine daca nu vreti voi sa va faceti. :)) Dar aduceti inghetata, ca spune Kadia ca e tare bun asa! :))
Pupici si imbratisari calde tuturor!
arata minunat
RăspundețiȘtergeresuper super cateva intrebari te rog 1 cu ce se pot inlocui filgii de ovsz 2 daca frisca la cutie merge si 3 se imparte aluatul in trei parti una la congelator si una in tava cealalta ce fac cu ea .mersi mult .FOARTE TATRE TORTUL BUCATARAS l-am facut copilului de ziua lui anul trecut si tatalui meu anul acesta
RăspundețiȘtergereBuna Mirela!
RăspundețiȘtergere1. Poti sa nu pui fulgii de ovaz daca nu vrei, dar mai adaugi putina faina.
2. Eu de obicei folosesc smantana UHT pentru frisca, dar merge si frisca vegetala, daca de asta spuneai
3. Aluatul se imparte in 3 parti, o parte la frigider, restul in tava, adica cele 2/3
Ma bucur tare mult ca ai facut tortul acela foarte bun. ;) Daca l-ai facut si a doua oara nu pot decat sa ma bucur.
Multumesc si te mai astept. :*