Sarmale cu varza acra

luni, 4 ianuarie 2010

O reteta de sarmale pe care o fac de multa vreme, mostenire de la mama... :) De aceasta data am folosit piept de curcan, dar puteti folosi orice fel de carne doriti, de pui sau de porc in amestec cu vita.


* 1 piept de curcan
* 1/2 cana orez
* 2 cepe
* 1 ou
* 1 morcov
* 3 linguri ulei
* 300 ml suc de rosii
* marar
* boia de ardei
* sare si piper
* cimbru
* 1 varza murata

Carnea o tocam impreuna cu mararul,ou,morcov,sare,piper si boia de ardei.

Ceapa o calim putin in ulei,adaugam 100 ml suc de rosii si orezul spalat. Lasam la fiert pana scade sucul de rosii.

Lasam la racit,dupa care amestecam cu carnea tocata.

Cu acest amestec se umplu foile de varza. Se aseaza carnea pe marginea foii de varza, se ruleaza si se strang bine sa nu iasa carnea. Marimea sarmalelor va depinde de preferinta fiecaruia, dar mai ales de rabdare si pricepere. :))

O parte din varza, plus cotoare, se toaca marunt si se aseaza pe fundul vasului, se continua cu straturi de sarmale, iar deasupra un alt strat de varza tocata. Se presara cu cimbru, boabe de piper. Pentru gust, in functie de preferinta fiecaruia se poate adauga putina afumatura sau slanina taiata marunt, printre straturile de sarmale.

Se toarna deasupra sucul de rosii si apa cat sa fie bine acoperite si se dau la cuptor la foc mic, timp de 2 ore.

Se servesc cu mamaliguta si smantana.

Daca varza este prea acra trebuie spalata in mai multe ape inainte de folosire sau daca,dimpotriva, varza nu este prea acra, se vor fierbe in zeama de varza murata sau cu bors de casa.

Share This Post

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu