Pirosti cu cartofi

luni, 25 octombrie 2010


 * Pentru aluat:

* 100 ml apa
* 200 ml lapte
* 150 g faina integrala
* 350 g faina alba
* 2 lingurite drojdie uscata
* 1 lingurita sare
* 1 lingurita zahar
* 2 linguri ulei

* Pentru umplutura:

* 4 cartofi
* 1/2 capatana de usturoi
* sare si piper
* ~50 ml ulei de masline
Faina se cerne intr-un vas. Se adauga drojdia dizolvata in lapte caldut, apa calduta, zaharul, sarea si uleiul. Se amesteca cu o lingura si dupa ce s-a incorporat faina se framanta cu mana, pana se obtine un aluat elastic. Se lasa la dospit in jur de 1 ora sau mai mult, in functie de tipul de drojdie.

Intre timp se pregateste umplutura: cartofii se spala si se fierb in coaja, in apa cu sare. Cand furculita intra usor in cartof, se scot, se trec pe sub un jet de apa rece si se curata de coaja.

Usturoiul se piseaza si se amesteca cu 3 linguri cu ulei de masline si se amesteca pana se obtine o pasta. Aceasta pasta se amesteca impreuna cu cartofii pasati. In functie de cartofi, de cat sunt de fainosi se adauga si putin lapte fierbinte, apoi putin cate putin uleiul, amestecand bine. Se potriveste gustul de sare si piper.

Aluatul dospit se imparte in bucati mici, care se intind in foaie subtire pe masa usor infainata. Se pune umplutura pe jumatate din foaie.


Se acopera cu cealalta jumatate neunsa si se lipesc marginile presand cu degetele, formand un coltunas mai mare. :)


Pirostile umplute se mai lasa putin pe masa la crescut apoi se prajesc in ulei. Se scot pe un prosop absorbant. Se servesc atat calde cat si reci.


Pentru a evita prajeala se pot coace in cuptor, unse cu ou batut si puse intr-o tava unsa cu ulei.

Share This Post

4 comentarii:

  1. Daca renunt la usturoi, sigur voi crede ca sint facute cu brinza. Mincasem la cineva placinta cu cartofi si am crezut ca e cu brinzica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm....cind eram acasa la mama ....eheiiiii...acum citiva ani buni,ne facea un fel de gogosi ce le zicea chirosti.Se faceau dintr-un aluat cu oua multe ,lapte si faina ,sa iasa un aluat mai grosut ca de clatite si le cocea in ulei incins ,puse cu lingura!
    Le mincam cu gem......tare bune mai erau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent arata tare imi place reteta asta simpla si aromata !

    RăspundețiȘtergere