Ciocolata de casa

luni, 19 ianuarie 2009

Ciocolata de casa este dulcele ce-mi aduce aminte de copilarie...O preparam la fiecare sarbatoare.



o ceasca de apa (100 ml)
1 cana zahar ( 200 g)
50 gr. cacao
100 g unt
250 g lapte praf
nuci,nuca de cocos dupa preferinta

Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul. Se trage de-o parte si se adauga untul si se amesteca pana se topeste,apoi cacaoa. Se cerne apoi laptele praf si se omogenizeaza.

Recomand sa nu se foloseasca lapte praf instant gen Malita sau Darling sau lapte praf pentru sugari. Va iesi buna, dar nu se va "lega", va fi moale si va putea fi mancata doar cu lingurita. :)) Eu de obicei folosesc lapte praf de la Dr Oetcher sau Raraul. Raraul este cel mai ok. :)

Se adauga esentele preferate (vanilie, rom, portocale, etc) si, daca se doreste, nuci, stafide, alune, etc.
Se pune in forma tapetata cu folie alimentara si se da la rece pentru a se intari.
De obicei,fac portie dubla,o parte alba si una neagra,pe care le suprapun sau le rulez.



Sau pentru un aspect mai de sarbatoare putem folosi foi de napolitana.





Din aceeasi compozitie se pot face bilute,pe care le invelim in fondant.

Share This Post

36 de comentarii:

  1. Mie alea in doua culori, cu napolitane-mi fac cu ochiul! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Isabela,daca as putea,acum as trimite catre tine cateva bucatele...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha, daca vreau sa pun cioco in foi de napolitana, le umplu direct , imediat ce am terminat de pregatit? si ce inseamna o ceasca ...150-200 ml ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Ellis,le umpli direct,cand inca mai este calda compozitia.Se intinde si mai usor si se vor inmuia si foile mai bine. ;)
    Ceasca=100ml :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce comentariu soro? cand mi-o trece apa din gura :D Poi tu stii cat iubesc eu ciocolata? cea mai buna e aia servita la miezul noptii!!!
    Mamaaaa, cine m-a pus sa intru aici???

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, Miha! Dulciurile tale sunt dementiale. Am incercat aseara reteta de krepfen si a iesit de vis. Pe azi am in plan reteta de ciocolata de casa in fondant. Dar sunt incepatoare in ale bucatariei si mi-ar prinde bine reteta ta de fondant. Elisa

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Elisa! Ma bucur nespus ca ti-au placut acele gogosele minunate,pe care le-am facut si eu cu ajutorul Laurei A. ;)
    Din pacate nu te pot ajuta cu reteta de fondant,eu am cumparat de-a gata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti multumesc pt raspuns, Miha. Zi-mi te rog de unde ai cumparat fondant. Sunt innebunita dupa bomboane fondante si vreau sa incerc sa fac si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Elisa,fondantul l-am luat impreuna cu cateva prietene de la un magazin en-gros. Nu stiu exact de unde,ca nu m-am ocupat eu.
    Eu sunt din Iasi,daca te ajuta cu ceva intreb. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am sa ma uit si eu dupa fondant la hypermarket desi n-am idee cum arata :P. Am sa caut dupa eticheta. Nici nu aveam idee ca se gaseste fondant de cumparat. Eu sunt din Suceava, suntem vecine :P. Hmmmmm, am trecut si eclerele pe lista mea de incercari. Daca afli numele magazinului anunta-ma si pe mine te rog. Multumesc inc-o data. Iti vizitez zilnic blog-ul, am sa ma specializez si eu in dulciuri ;))

    RăspundețiȘtergere
  11. Elisa,fondantul e ceva in genul serbetului.Uite o idee...poti incerca cu serbet in loc de fondant. ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelent, felicitari. Te rog sa-mi spui ciocolata alba o faci pur si simplu fara cacao cu ingredientele celelalte. e buna la gust?
    Multumesc pentru retete. Abia astept sa ajung acasa sa fac ciocolata
    irina vlad

    RăspundețiȘtergere
  13. Irina,ciocolata alba o fac exact ca si pe cea cu cacao,doar ca nu pun cacao,evident. :)) Poti pune vanilie,pentru savoare. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce prajitura este aceea cu blatul cu cacao ,deasupra bezea sau crema nu-mi prea dau seama si presarata cu cacao?Este poza acolo unde incep retetele si scrie PRAJITURI?
    Te rog mult de tot ,vreau sa stiu si eu cum se numeste si sa o fac,arata bestial!
    Multumesc anticipat!
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  15. Monica,este vorba despre "Cuburi de vanilie". E o prajitura tare buna.Abia astept sa-mi spui daca ti-a placut si tie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Miha daca nu te superi as vrea sa-i raspund lui Elisa in legatura cu fondantul ... am gasit o reteta pe un site in Spaniola dar are poze si este pas cu pas. iti las aici lincul poate o sa fie util.
    http://blogolosas.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=4&blogId=2 se face cu " nori " sau in spaniola nubes. este un dulce foarte lipicios si le place tare mult la copii.
    se gasesc in culoare roz sau amestecat alb cu roz. cantitate folosita este daca ai 100grame de nori trebuie sa folosesti 200 de grame de zahar pudra dar ffff fin.
    muiati cu putina apa norii ( stropite cu mana) si topite in micrownde la putere medie cateva segunde le scoti si le amesteci cu o lingura daca nu s-a topit din nou ilmai pui cateva segunde. In fine daca te intereseaza reteta eu pot sa ti-o traduc exact. (poaate daca folosesti un traductor nu iti explica bine unele expresii tipice de aici. dar cum vei dori tu eu as face-o incantata.
    Sper sa fie util si asa ne putem ajuta una pe cealalta ca doar pentru asta suntem pe aici nu???
    Salutari si toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna Miha, am incercat reteta ta de ciocolata de casa ,a iesit buna la gust dar nu reusesc sa o tai ,e foarte lipicioasa si cam moale.Poti sa-mi spui unde am gresit?Multumesc pt. ajutor

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce fel de lapte praf ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
  19. Am folosit lapte praf de la Dr. Oetker.

    RăspundețiȘtergere
  20. Andreea, atunci cred ca e vorba de cantitatea de apa. Ori ai pus prea multa, ori mai trebuia fiert siropul.
    Daca mai adaugai niste lapte praf sigur ar fi fost ok. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai dreptate, cred ca am pus prea multa apa.O sa mai incerc o data, de data asta am sa o fac cu foi de napolitana pt. ca arata grozav. Multumesc !!!Felicitari pentru blog

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu iti multumesc Andreea.
    Bafta multa si...te mai astept in vizita. :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Deci, o ceasca inseamna 100 ml. Dar o cana? 250 ml?

    RăspundețiȘtergere
  24. Esther, este intocmai cum spui. 1 ceasca= 100 ml, 1 cana= 240-250 ml

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,am si eu o intrebare...cate minute se fierbe siropul? ,eu nu reusesc niciodata reteta de ciocolata,ori imi iese prea moale ori prea tare.Multumesc anticipat si felicitari pentru toate retetele minunate.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna.
    N-am cronometrat niciodata timpul de fierbere. Dar, se fierbe pana siropul ramane pe lingura ca o pelicula fina fina.

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc frumos pentru raspuns,poate data viitoare reusiti sa cronometrati,pentru cei care chiar nu reusesc (si stiu ca nu sunt singura care o da in bara cu reteta ciocolatei tocmai din cauza asta;)). 5 minunte oare e bine?:) e prima oara cand intru pe acest blog si nu reusesc sa ma dezlipesc de calculator...SUPERB...toate retetele sunt minunate.Gabriela(Suceava)

    RăspundețiȘtergere
  28. Gabriela, cred ca e suficient. Ca sa-ti dai seama daca siropul este fiert indeajuns pui cateva picaturi intr-o ceasca cu apa rece. Daca se imprastie mai trebuie fiert, daca se formeaza perlute inseamna ca e gata. Promit ca data viitoare sa cronometrez. :)

    Multumesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  29. Maine o sa fac ciocolata si o sa revin cu impresii :) Sper sa-mi iasa asa cum trebuie.multumesc pentru raspunsurile prompte.Gabriela(Sv)

    RăspundețiȘtergere
  30. Gabriela, tin pumnii sa iasa bine. Te astept! :*

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna seara din nou,revin cu o mica impresie si anume ca am facut ciocolata dar inca nu stiu cum a iesit,abia maine dupa ce se raceste si sper eu, intareste,dar nu prea tare :D sa o si pot taia.Am respectat intocmai reteta dar bineinteles ca nu am stiut cat timp sa fierb siropul...asa ca aici am facut un pic la "nimereala",adica am fiert siropul 5 min,dar nu de cand l-am pus la foc ci de cand a inceput el sa faca bule ...si restul dupa reteta.Ufff vedem maine dimineata rezultatul concret,abia astept.o seara frumoasa.Gabriela(Sv)

    RăspundețiȘtergere
  32. Gabriela, astept si eu cu nerabdare rezultatul.

    N-ai mai facut proba cu picatura?

    RăspundețiȘtergere
  33. Bua dimineata,acum revin cu impresia finala...a intregii familii ;)...rezultatul EXCELENT !!!!!! A iesit o ciocolata super buna ,usor de taiat,nici prea moale ,nici prea tare...PERFECTA.Multumim din suflet MIHA pentru aceasta reteta minunata.Proba cu picatura n-am mai facut-o pt ca eram concentrata cu cronometratul :D ,deci 5,6 min maxim,la foc mediu(de cand incepe sa faca bule)si a iesit super....sunt foarte foarte multumita de rezultat.AN NOU cu bine si multe multe retete de impartasit.Gabriela(Sv)

    RăspundețiȘtergere
  34. Ufff... Gabriela...am rasuflat usurata. :)))

    Va imbratisez si va urez un An Nou fericit si plin numai de bine.

    RăspundețiȘtergere