Tort Stefania

luni, 5 iulie 2010

Cu zmeura si ciocolata ;) Pentru nepotica Stefania, la aniversarea celor 18 luni. :)))



* Pentru foi:

* 100 g faina
* 6 oua
* 150 g zahar

* 50 g amidon

* esenta de vanilie

* esenta de rom

* 3 linguri cacao

Albusurile se bat cu un praf de sare, la viteza medie, pana se fac spuma, adaugand treptat o jumatate din cantitatea de zahar. Se mareste viteza si se bate pana se intareste spuma.

Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana devin ca o crema, aproape albe. Se adauga vanilia. Faina si amidonul se cern in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.

Aluatul obtinut se imparte in 3 . In una din parti se pune cacaoa. Daca aluatul va deveni prea gros, se va subtia cu cateva linguri cu lapte rece.
Se coc trei foi in tava detasabila (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coace in jur de 10-15 minute. Se scot de pe hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar. Nu se suprapun.

* Pentru mousse de zmeura:

* 500 g zmeura
* 100 g ciocolata alba
* 300 ml frisca lichida

* 10 g gelatina

Gelatina o hidratam in cateva linguri cu apa rece.

Zmeura o punem in blender si mixam fooarte bine pana devine piure. Punem intr-un vas pe foc si aducem la punctul de fierbere, amestecand continuu, apoi trecem piureul printr-o sita deasa. Vom obtine un sos delicios de zmeura, fara samburi. :)
Punem din nou vasul pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.


Amestecam continuu pana se topeste ciocolata si se uniformizeaza compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina si amestecam pana se dizolva. Dam la frigider pana se raceste complet, apoi amestecam cu frisca batuta, usor, cu miscari de jos in sus.



* Pentru ganache de ciocolata

* 150 ml frisca lichida
* 100 g ciocolata amaruie

Ciocolata o topim intr-un vas, la foc mic, impreuna cu frisca lichida. Uniformizam si dam la rece pana incepe sa se intareasca.


* Pentru decor:

* 200 ml frisca lichida
* ciocolata rasa

* zmeura

Ambele creme, mousse-ul de zmeura si ganache-ul de ciocolata, le impartim in 2 parti egale.
In tava in care am copt foile punem unul din blaturile cu vanilie. Punem o parte din mousse-ul de zmeura, apoi o parte din ganache-ul de ciocolata.

Daca mousse-ul de zmeura nu s-a intarit suficient atat cat a a stat la rece, se pune pentru cateva minute la congelator.

Acoperim cu blatul cu cacao, apoi cremele, de data aceasta in ordine inversa, mai intai stratul de ganache si apoi cel de mousse de zmeura. Punem si cel de-al doilea blat de vanilie, sigilam cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
Se scoate inelul de la tava detasabila, apoi rasturnam tortul pe platou.


Se orneaza cu frisca, ciocolata rasa si zmeura.


Share This Post

13 comentarii:

  1. Tortul arata minunat si chiar ca e special pentru asa o minunatie de ingeras!!!La Multi Ani nepotelei tale si multa sanatate sa creasca mare si frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Que buena se ve esta torta, te ha quedado maravillosa. Saludos

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata tortul. La multi ani nepoatei.
    Eu inca nu am inteles care e diferenta intre mousse si ganache...daca ai chef te rog sa imi explici.
    Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. sa-ti traiasca nepotica!cat despre tort,am sa-l incerc si eu!arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de raspuns. Pana la urma am gasit ca crema ganache are oua si crema ganache e cu frisca.
    Deci multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Bianca, n-am apucat sa-ti raspund. Daca te-ai suparat, imi cer iertare. Nu am ignorat intrebarea ta, doar am fost prinsa cu altele.
    Deci, din experienta mea mousse-ul se prepara cu frisca batuta si gelatina, iar ganache-ul doar cu frisca nebatuta ce se foloseste la topirea ciocolatei.
    O seara buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumesc tuturor pentru urari! Va imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bianca,
    "Crema" ganache nu contine oua sub nici un fel...ingredientele de baza sint frisca lichida (smantana dulce pentru frisca) si ciocolata.Dupa gust si preferinte se mai poate pune o lingurita de ness in ganache ca sa accentueze gustul de ciocolata, se mai poate pune unt, sirop de corn etc...Nu cred ca multi dintre noi (Romanii "obisnuiti") au auzit de ganache inainte de Revolutie...eu insami nu am auzit de crema ganache pana in 2004 cand am ajuns in SUA ...dar aici in America cand te uiti prin carti de bucate vechi (1920-1930) mentioneaza ganache-ul mai pentru toate torturile de ciocolata..
    Depinzand de scopul pentru care prepari ganache-ul, trebuie sa ajustezi ratia de frisca la ratia de ciocolata (ex:pentru a fi folosit ca galzura, pui mai multa frisca decat ciocolata). Poti prepara ganache-ul(de data asta folosind mai multa ciocolata decat frisca lichida deci sa fie mai gros) si sa il racesti complet in frigider si apoi sa il mixezi foarte bine cu mixerul si pana cand obtii o crema pufoasa...ei bine,acea crema se numeste mousse.Stiu, poate fi un pic derutant cum un produs se poate numi ganache dar daca racesti si mixezi acelasi produs fara sa adaugi nimic altceva acelasi produs se numeste mousse.Aceea este o reteta de baza a mousse-ului dar un mousse decandent o sa aiba intodeauna oua, unt si frisca batuta. O diferenta de mentionat dintre mousee si ganache: ganache-ul il folosesti ca glazura, umplutura pentru torturi, cupcakes-uri,trufe de ciocolata etc dar niciodata nu poate fi folosit ca desert in sine...pe cand mousee-ul poate fi folosit ca, crema pentru torturi dar poate fi folosit ca un desert in sine. Daca iti bat la usa musafiri "neanuntati" si nu ai nimic prin frigider ca desert sa ii servesti, mousee-ul este un desert perfect pentru asemenea momente "de criza". E usor si foarte rapid de preparat:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Kitty. Super informatii, demne de retinut!
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  10. Miha, Kitty multumesc de raspunsuri. Eu pe net am gasit informatii despre mousse cu oua.
    Kitty, eu nu am auzit de mousse si ganache pana anulk asta :) Deci.,,,nu e rusine nu?:)

    RăspundețiȘtergere